Paslanmaz Boru Kullanımı Ekonomik Midir? Paslanmaz boru çeşitleri, endüstriyel alanlar başta olmak üzere dekoratif amaçlı da kullanılabilir. Şimdi incele.
DevamıPaslanmaz Çelik Neden Tercih Edilmeli? Paslanmaz çelik, içinde en az ,5 oranında krom içeren demir-karbon alaşımlarıdır. Hemen tıkla ve devamını oku.
DevamıPaslanmaz çelik, korozif ortamlar karşında yüksek direnç gösterir. Paslanmaz çeliğin yapısında bulunan elementler, korozyona karşı gösterdiği dirençte oldukça e...
DevamıPaslanmaz çelik, kullanışlı olmasının yanı sıra dayanıklı ve pratik bir kullanım sunması sebebi ile son yıllarda herkesin günlük yaşamında kendine yer bulmuştur. Kullanım açısından elverişli olan paslanmaz çelikler, yanlış ya da dikkatsiz kullanım sebebi ile zaman içinde kirlenebilir. Kullanım ömrünün uzun olması ve görüntüsünde bozulmalar yaşanmaması için paslanmaz çelik bakımı son derece önemlidir.
DevamıPaslanmaz boru; korozyona ve paslanmaya karşı dirençlidir. Hava koşullarından etkilenmemesi ve dayanıklı olması da çok uzun süre kullanılabilmesine imkan sağlar. Paslanmaz boruların uzun süre kullanılması kullanıcı için maddi açıdan büyük avantaj sağlar. Paslanmaz borular kullanım ömrü dolsa dahi, geri dönüşüm oranı yüksek olan ürünlerdir.
DevamıEndüstri alanında son yılların en popüler malzeme seçimlerinden biri paslanmaz boru kullanımıdır. Kullanım alanlarına sağladığı faydalardan dolayı her geçen gün daha fazla alanda tercih edilen paslanmaz boru, medikal endüstrisinde de yoğun olarak kullanılır.
DevamıPaslanmaz boru; dayanıklılık, korozyon direnci ve estetik görünüm gibi avantajları sayesinde pek çok endüstriyel uygulamada tercih edilir. Boru sistemlerinin güvenilir ve uzun ömürlü olmasını isteyen tesisler için en ideal çözümleri oluşturur. Dayanıklı yapısı, çeşitli endüstrilerdeki uygulamalarda bu boruları vazgeçilmez kılar.
DevamıPaslanmaz çelik, uzun ömürlüdür. Uzun ömürlü olması ile sürdürülebilir yapı gereksinimlerini en iyi şekilde karşılar. Geri dönüşümlü çelik hurdalardan imal edilen paslanmaz çelik, doğa ve çevre dostudur. Bu çelik, paslanmaz özellikte olduğu için kendini yenileyebilir, paslanmazlık süresi uzun ve maliyet de oldukça düşüktür. Yaşamın hemen her alanında paslanmaz çelik kullanımına rastlanabilir. İlk başlarda endüstriyel alanlarda kullanılan paslanmaz çelik günümüzde özellikle inşaat sektöründe reel geri kazanım oranı yüzde 100’e yakın bir kullanım sunar.
DevamıTeknik özellikleri ile her yerde kullanılan paslanmaz boru çeşitleri, yüksek performans imkânı sağlar. Mekanik yüklere ve sıcaklığa dayanıklı olan bu malzeme, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kalitelerine göre sınıflandırılarak uzun ömürlü bir kullanım sunar. Üçgen, kare ya da silindir formlarda tasarlanarak uygulama alanına yönelik üretilir.
DevamıOtomotiv, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi hemen her endüstride kullanılan paslanmaz flanş, boru hatları ile birbirine bağlı bölümlerden oluşur. Boru eklemlerinin yakınlığı ve gücü, sızıntıyı önler. Boru sistemlerinin önemli bir parçası olup pek çok çeşide, özelliğe ve avantaja sahiptir. Basınç niteliklerine göre farklı normlarda üretilen malzemeler, bağlantı elemanı olarak kullanılır.
DevamıPaslanmaz flanşlar endüstriyel alanlarda boru bağlantılarının güvenilir bir biçimde olmasını sağlayan ekipmanlardır. Korozyona karşı oldukça dirençli bir yapıda olan malzemelerin kullanıldığı ortamda gaz ya da sıvıların temas halinde olduğu boru hatlarının paslanmasını önler.
DevamıBoru hatları, her çeşit sıvı ve gazın taşındığı her endüstride kullanılır. Boru hatları birbirine bağlı ayrı bölümlerden oluşur. Boruların eklemlerinin birbirine yakın olması ve sızıntıyı önlemek için yeterli kuvvete sahip olması gerekir. Bu sebeple boru hat bağlantıların birçoğunda boru ucuna kaynayacak şekilde iki borunun birbirine cıvata yardımı ile bağlanmasını sağlayan bir bağlantı elemanı kullanılır. Bu bağlantı elemanı flanş olarak adlandırılır.
DevamıGünlük yaşamdan gıda, kimya, tekstil, otomotiv ve denizcilik sektörüne kadar her alanda kullanılan paslanmaz çelik, teknik özellikleri ile dayanıklılık sağlar. Deniz suyu korozyonuna karşı dirençli olan bu malzeme, ızgara ve liman korkulukları gibi alanlarda tercih edilir. Tankerlerden halatlara kadar her uygulamada yer alan paslanmaz çelik, yüksek akıma karşı da dayanıklıdır. Kolay üretilen, güçlü ve iyi temizlenen bir malzeme olması sebebi ile gemi inşası ve denizcilik sektörlerinde kullanılır.
DevamıGıda ve içecek alanında dayanıklılık ve hijyen koşulları oldukça büyük önem taşır. Bu ihtiyaçların karşılanması içinde en yaygın kullanılan malzemelerden biri de paslanmaz çelik ürünlerdir. Bu tür ürünler kolay temizlenme, korozyona karşı dirençli ve uzun ömürlü olmasından dolayı sıklıkla tercih edilip kullanılır. Özellikle gıda sektöründe kullanılan paslanmaz mutfak aletleri, ekipmanlar ve depolama tankları işletmelerde öncüdür.
DevamıPaslanmaz borular içeriğinde bulunan yüksek miktarda krom elementinden dolayı oksidasyonu önlediğinden paslanmaz. Bu boru çeşidi kimyasal ve su içerikli maddelerin taşınması için oldukça ideal malzeme türüdür. Neden paslanmaz boru kullanılmalı sorusunun cevabı ise hem basınca hem de yüksek sıcaklıklara karşı göstermiş olduğu dayanıklılıktan dolayıdır. Buhar sistemlerinde yüksek basınç uygulamalarında uygun olan borular uzun ömürlüdür. Paslanmaya karşı dirençli olması boruların daha uzun ömürlü olmasına olanak tanır. Ayrıca sık değiştirilmesini engellediğinden dolayı da maliyetlerin düşmesine imkân tanır. Bakım gerektirmeyen ve kolay temizlenen paslanmaz borular özellikle hijyen bakımından önem verilen alanlarda kullanım bakımından avantaj sağlar. %100 geri dönüştürülebilir olması ve düşük karbon izine sahip olmasından dolayı çevre dostu sürdürülebilirliği yüksek üründür.
DevamıBoru uygulamalarında pompaların, vanaların ve çeşitli ekipmanların arasında sızdırmayacak biçimde bağlantı oluşturmak amacıyla kullanılan dairesel malzemeler paslanmaz flanş olarak tanımlanır. Paslanmaz çelikten yapılan flanşlar korozyona karşı dayanıklıdır. Bundan dolayı zorlu ortamlarda dahi uzun süre boyunca dayanıklılık ve direnç sağlayabilir. Bu flanşlar çoğunlukla vidalar ve cıvatalar yardımıyla birbirine bağlanan bileşen çeşitleridir. Paslanmaz bağlantı elemanı flanş boru hatlarında sızdırmaz ve güvenli kopça görevi görür. Ayrıca onarım ve bakım çalışmalarının kolaylıkla yapılması için boru hatlarının etkin ve hızlı bir biçimde sökülmesini ve tekrardan montajlamasına olanak sağlar.
DevamıPaslanmaz borular paslanmalara karşı dirençli, dayanıklı, farklı endüstriyel alanlarda kullanımı yaygın çok amaçlı metal borulardır. Çeşitlilikleri nedeniyle oldukça fazla alanda kullanımı sağlanan borular ihtiyaca ve kullanıldıkları alanlara göre farklı şekillerde, boyutlarda, kalınlıklarda ve özelliklerde üretilir. Paslanmaz boru çeşitleri üretim türlerine göre, kaynak niteliğine göre ve yüzeylerine göre üçe ayrılır.
DevamıPaslanmaz çelikten yapılan paslanmaz boru bağlantı elemanı, boruları uzatmak, şekil değiştirmek ya da birbirine bağlamak amacıyla kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Bu bağlantı parçaları yüksek korozyon direnci, temizlik özellikleri ve sağlamlığından dolayı tercih edilir. Paslanmaz boru bağlantı elemanı çeşitleri arasında; T parçaları, redüksiyonlar, dirsekler, kaplinler ve flanş gibi aparatlar yer alır. Bu parçaların her biri boru hatlarının ihtiyaçlarına özel olarak boyut ve şekillerde üretilir. Çoğunlukla paslanmaz çelik boruların kullanıldığı endüstriyel, sanayi, inşaat, tesisat, gaz ya da su hatlarının olduğu alanlarda ihtiyaç duyulan bağlantı elemanlarıdır.
DevamıPaslanmaz boru seçimi için her işlemlerin ve uygulamaların kendine has gereksinimleri ve ihtiyaçları bulunur. Paslanmaz boruların seçimlerinde genellikle malzeme kalitesi, kalınlığı, inceliği, çapı ya da işlem gereklilikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Paslanmaz Boruların Seçimleri Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kural: Paslanmaz boru korozyona karşı dirençli ve dayanıklılık bakımından farklı kalitelerde üretimi yapılan malzeme çeşididir. Paslanmaz boruların kullanılacağı ortam koşullarına uygun olarak malzeme kalitesi seçilmelidir. Boruların duvar kalınlıkları ve çapları kullanılacakları basınç seviyesine uygun olarak tercih edilmelidir. Yüksek basınç içeren alanlarda kalın duvarlı paslanmaz boruların seçimi yapılmalıdır. Uygulanacak bazı işlemlerde paslanmaz boruların birbirine montaj edilip kaynaklanması gerekir. Bundan dolayı kaynak yapılacak boruların paslanmaz çelik türünden seçilmeleri zorunludur. Isıl işlem uygulamalarında boruların zarar görmemesi açısından ısı yüksekliği özelliklerine bakılması ve uygunluğunun kontrol edilmesi gerekir. Kimyasallara karşı dirençli olması boruların kullanılacaklara ortama daha iyi uyum sağlamasını temin eder. Alkali ya da asidik alanlarda kullanılacak olan paslanmaz borularda bu özellik göz ardı edilmemelidir.
DevamıPaslanmaz boru pek çok sektörde ve farklı alanlarda tercih edilen malzeme çeşididir. Çok yönlü kullanım imkânı sunan paslanmaz borular güvenilir özelliğinden dolayı yaygın olarak kullanılır.
DevamıPaslanmaz borular, demir ve krom ile diğer alaşım elementlerinin bir araya gelmesinden üretilir. Oksidasyon ve korozyona karşı dayanıklı olup birçok endüstriyel uygulamada yer alır. Dayanıklılığı ile birlikte hijyenik olması, estetik bir görünüm sağlaması ve düşük bakım ihtiyacı gibi faktörlerden dolayı tercih edilir. Üretim malzemesi, kaynak işlemi ve yüzeylerine göre birbirinden farklı türleri mevcuttur.
DevamıPaslanmaz boru, paslanmaz çelikten yapılan boru çeşididir. Paslanmaz çelik, krom dahil olmak üzere farklı alaşımlar içerdiğinden bu malzeme türü yüksek korozyon direncine sahiptir. Ayrıca oldukça uzun ömürlü ve dayanıklı olan borular bu özelliklerinden dolayı uzun süreli kullanımda çok tercih edilir. Paslanmaz borular özel sektörlerde ve çeşitli alanlarda sıkça kullanım imkânı sağlar. Bundan dolayı paslanmaz boruların özel sektördeki yeri ve önemi büyüktür. Kolay bakımı ve temizliği, yüksek dayanıklılık gücü ve uzun ömrü nedeniyle endüstriyel alanlarda da vazgeçilmez bir malzeme türüdür.
DevamıPaslanmaz boru sektöründe birbirinden farklı kalitelerde çelik ve bu kalitelerden üretilmiş ürünler olduğu için ürünler arasında da fiyat farklılıkları vardır. Paslanmaz boru fiyatları başta kalite farklılıkları olmak üzere birden fazla etkenden etkilenir. Paslanmaz çelik boru fiyat farklılıklarında çelik kalitesi kadar işçilik de büyük öneme sahiptir. İşçilik ve kalite dışında fiyatları etkileyen bir diğer etken ise ihtiyaç duyulan borunun çeşididir. Paslanmaz çelik boru çeşitleri; kalın etli, çekme, kaynaklı çelik, kaynaksız paslanmaz çelik boru gibi seçeneklerden oluşur. Her bir borunun üretim aşaması birbirinden farklıdır. Dolayısı ile fiyatlar da farklılık gösterir.
DevamıPaslanmaz boru en kısa tanımıyla paslanmaz çelikten üretilen korozyona dirençli çok amaçlı kullanılan bir boru çeşididir. Paslanmaz çelikten üretilmesi sebebiyle korozyona dirençlidir ve dayanıklılığı da buradan gelir. Paslanmaz borunun içerdiği çeşitli avantajlar, inşaat ve yapı projelerinde de kullanılmasına önayak olur.
DevamıPaslanmaz borular dayanıklılığı ve üretim malzemesi ile uzun ömürlü bir kullanım sağlar. Paslanmaz boru ve çevre ilişkisi, malzemelerin kullanım süresi dolup çeşitli işlemlerden geçirilmesi ile oluşur. Ağırlık ve özelliklerini kaybetmeksizin yeniden uygulanabilir hale getirilen borular, geri dönüştürülebilir materyallerden tasarlanır. Çevre kirliliği, enerji tasarrufu ve doğal kaynakların korunması gibi etkileri mevcuttur.
DevamıPaslanmaz borular, teknik özellikleri ve kullanıcılara sağladığı avantajlar ile pek çok alanda tercih edilir. Genellikle çelik, bakır ve alaşımlardan üretilerek yüksek dayanıklılık sahibi olurlar. Zaman içerisinde, çeşitli nedenler dolayısıyla asitleme ya da korozyon gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Düzenli paslanmaz boru bakımı ile malzemeleri uzun süre kullanabilir ve tam performans alabilirsiniz.
DevamıDikişli ve dikişsiz çeşitleri bulunan paslanmaz borular, genellikle endüstriyel uygulamalarda tercih edilir. Sağlam ve dayanıklı olan paslanmaz boru kullanımı, üstün özellikleri ile çeşitli alanlarda görülebilir. Estetik görünümü, direnç kapasitesi ve düşük bakım gereksinimi ile sıklıkla tercih edilen malzemelerdir. Birbirinden farklı standartlarda imal edilen ürünler, uzun süre güvenli bir şekilde kullanılır.
DevamıPaslanmaz boru, demir içeriği olan ya da olmayan alaşımlardan meydana gelir. Kaynak yaparak, döküm ya da çekim ile üretilir. Paslanmaz boru seçimi firmaların ihtiyaç ve isteklerine göre olup doğru yerde kullanılması gerekir. Gemi yapımından tekstil alanına kadar sayısız sektörde aktif rol oynar.
DevamıPaslanmaz borular; bakır, çelik ve alaşımlardan elde edilir. Korozyona dayanıklı olmasıyla öne çıkan paslanmaz borular; inşaat dışında ev dekorasyonu, mobilya ve otomotiv üretimi ve tesisat- gaz ve boru hatlarında kullanılır. Kullanıldığında sektörde Uzun ömürlü çözümler sunan paslanmaz boru, birtakım özellikleri barındırarak ilgili endüstrilerde sıkça tercih edilir. Özellikle paslanmaz boruların dayanıklılığı söz konusu olduğunda bu konuda birkaç bilgi vermek mümkündür.
DevamıSatineli boru, paslanmaz çelik boru çeşitlerinden biridir. Paslanmaz çelik borular, üretim yöntemlerine göre dikişli ve dikişsiz boru olarak ikiye ayrılır. Buna ek olarak, paslanmaz çelik sınıfında polisajlı ve mat yüzeyli paslanmaz boruların yanı sıra, satineli boru da kullanımı yaygın olan paslanmaz boru çeşitlerindendir. Satine, üretilmiş paslanmaz çelik üzerinde fırça ve zımpara kullanılarak yapılan yüzey işlemidir. Yüzeyine satine işleminin uygulandığı paslanmaz borulara satineli boru denilmektedir.
DevamıPaslanmaz çelik, binaların yapımında sıkça kullanılmaktadır. Mimarların iç mekânlarda gerçekleştirdiği fonksiyonlu ve sürdürülebilir uygulamalar sayesinde paslanmaz çelik, kusursuz bir tasarıma dönüşebiliyor. Mimari yapılar söz konusu olduğunda paslanmaz çeliği başka bir noktaya taşıyan şey, doğru seçimlerdir. İç mekânın özelliklerine göre doğru paslanmaz çelik seçimiyle iyi işler ortaya çıkabilir.
DevamıÇelik ve demir söz konusu olduğunda, kullanım alanlarını belirleyen en önemli farklardan biri, malzemenin esneyebilme kabiliyetidir. Çelik alaşımında demir ve karbon kullanılır. Demirin ham hali oldukça yumuşaktır. Bir ham demiri yüksek olmayan bir yerden bıraktığınızda, kırıldığını görürsünüz. Ham demire dayanıklılık ve sertlik kazandıran, çeliğin içeriğindeki karbondur. Ham demirin dayanıklılığını artırmak için %2 oranındaki karbon yeterlidir.
DevamıPaslanmaz çelik, sıhhi tesisat yapılarında kullanılmaktadır. Kalorifer tesisatlarında ve su sistemlerinde başta paslanmaz çelik olmak üzere, bakır veya plastik borular da tercih edilmektedir. Paslanmaz çelik, sıvı ve gaz akışkanlarının bir yerden başka yere aktarılması sırasında yaygın olarak kullanılan yapı malzemesidir. Sıhhi tesisatlarda kullanılan paslanmaz çelik türü, taşınan ürünün basıncı, cinsi, akış düzeni ve değerleri dikkate alınarak tespit edilir.
DevamıPaslanmaz çelik, demir ve karbonun birleşimiyle oluşturulan çelik alaşımına en az %10,5 oranında krom eklenmesiyle elde edilmektedir. Paslanmaz çeliklerde bulunan krom, havadaki oksijenle temasa geçerek yüzeyde ince bir koruyucu tabaka oluşturur. Kromun oksijenle birleşerek oluşturduğu bu krom oksit koruyucu tabaka, demirin hava ile temasını keser. Böylelikle çelik, paslanmaz. Paslanmaz çeliği, normal çeliklerden ayıran en önemli fark, korozyona karşı gösterdiği dirençtir.
DevamıKorozyon, metallerin ve alaşımların elektrokimyasal tepkimeler sonucunda bozunuma uğramasıdır. Korozyona uğrayan metal ve alaşımlar, zamanla metalik özelliklerini kaybederler ve kullanılamaz hâle gelirler. Demirin paslanması korozyona örnek gösterilebilir. Metallerin yoğun olarak kullanıldığı köprü ve tesisatlarda korozyon görülmesi durumunda delinme, çökme gibi hasarlar meydana gelir. Korozyon, yapı ömrünü kısaltan bir etkiye sahiptir.
DevamıKarbon, simgesi “C” olarak bilinen ve atom numarası “6” olarak tespit edilen kimyasal bir elementtir. İngilizcede “Carbon” olarak ifade edilen element, Latincedeki “kömür, odun kömürü” manasına gelen “Carbo” kelimesinden adını almıştır. Günümüzde yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmışsa da hâlâ ısınma ihtiyacının giderilmesinde kömür kullanılmaktadır. Karbon yandığında havadaki oksijenle tepkimeye girer ve karbondioksiti meydana getirir.
Devamı304 paslanmaz çelik, en yaygın kullanılan paslanmaz çelik türüdür. Piyasada EN normlarına göre 1. 4301 ve UNS normuna göre ise S30400 olarak bilinmektedir. Östenitik paslanmaz çelik sınıfında yer alır. 304 kalite paslanmaz çelik formülünde en az %18 oranındaki kroma ek olarak, %8 oranında nikel bulunmaktadır. Demir, karbon, krom ve nikelden oluşan 304 paslanmaz çelik alaşımı, sahip olduğu özellikler nedeniyle yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
DevamıPaslanmaz çelik, çelik alaşımının içeriğinde bulunan demir ve karbon alaşımına en az %10.5 oranında krom eklenmesiyle elde edilmektedir. Çelikte meydana gelen korozyon ve lekelenme gibi sorunlara karşı paslanmaz özellikli çelikler geliştirilmiştir. Özellikle su ve rutubetin yoğun olduğu veya görünen yüzeylerde, dekoratif amaçlarla paslanmaz çelik tercih edilmektedir. Paslanmaz çelikler, hijyenik olmaları...
DevamıPaslanmaz çeliğin fiyatı altın, gümüş, doğal gaz, buğday ve mısır gibi mallarda olduğu gibi bir emtia borsası tarafından belirlenmez. Bu nedenle, fiyat dalgalanmalarına karşı riskten koruyucu finansal işlemler de yapmak mümkün değildir. Paslanmaz çelik fiyatının hangi durumlarda, nasıl etkilendiğini bilerek sipariş oluşturmak yerinde olacaktır.
DevamıPaslanmaz çelik, korozyona karşı hem dayanımının hem de görünümünün korunabilmesi için düzenli bakıma ve temizliğe ihtiyaç duyar. Paslanmaz çeliğin içeriğindeki krom havadaki oksijenle temasa geçtiğinde, yüzeyde korozyona ve lekelere karşı koruyucu bir katman oluşturur. Temizlenmez ve yüzeyi kirle kaplanırsa, oksijenle temas edemeyeceğinden koruyuculuğunu kaybetmeye başlar. Savunmasız kalır ve zamanla aşınır.
DevamıPaslanmaz çelik, yüksek korozyon dayanımı gösterdiği ve uzun kullanım ömrüne sahip olduğu için, yapılarda ve ağır sanayi tesislerinde tercih edilen bir malzemedir. Suya, neme ve yüksek sıcaklık basıncına karşı gösterdiği dayanıklılık, sağladığı mukavemet gücü ve işlene bilirlik özellikleri nedeniyle birçok sektörün vazgeçilemez unsuru hâline gelmiştir. Paslanmaz çelik her ne kadar dayanıklı ve uzun ömürlü olsa da...
DevamıIsıl işlem metallerin setlik ve dayanıklılık kazanması, kolay şekil verilebilmesi için ısı uygulama işlemidir. Demir ve çeliklerde, ısıl işlem uygulamasıyla sıkça karşılaşılır. Isıl işlem, yüksek fırınlarda gerçekleştirilir. Sıcaklığı hayli fazla olan yüksek fırınlarda, metallerin istenen özellikleri kazanması sağlanır. Isıl işlem uygulamasında kullanılan yüksek sıcaklık seviyeleri, malzemelerin atom hareketlerini kontrol altına alabilmek için gereklidir.
DevamıPaslanmaz çelik, binaların yapımında sıkça kullanılmaktadır. Mimarların iç mekânlarda gerçekleştirdiği fonksiyonlu ve sürdürülebilir uygulamalar sayesinde paslanmaz çelik, kusursuz bir tasarıma da dönüşebiliyor. Mimari yapılar söz konusu olduğunda, paslanmaz çeliği başka bir noktaya taşıyan faktör doğru seçimlerdir. İç mekânın özelliklerine göre doğru paslanmaz çelik seçimiyle, yüksek kaliteli işler ortaya çıkabilir.
DevamıÇelik ham demirden üretilmektedir ancak; doğada demiri ham halde olarak bulmak çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Genellikle demir, demir filizlerinin ya da diğer bir deyişle demir cevherlerinin içerisinde yer alır. İçerisinde demir olan birçok demir cevheri bulunmaktadır. Bunlar magnetit, limonit, pirit, siderit ve hematit olarak sıralanabilir. Bahsi geçen demir cevherlerinin her birinin içerik bileşimi ve özellikleri birbirinden farklıdır.
DevamıDemir ve çelik, modern dünyanın temel yapı malzemeleri olarak köprüden inşaata, demir yollarından ağır vasıtalara, ağır sanayiden otomotiv sektörüne, modern makinelerden uçak sanayisine kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Demir ve çeliğe, kuvvet isteyen alanlarda ihtiyaç duyulmaktadır. Sahip oldukları farklı özellikler nedeniyle, kullanım tercihleri de değişmektedir.
DevamıSanat; hayal ile hazzın, yaratıcılık ile güzelliğin birleştiği bir anlayıştır. Bu anlayış, geçmişte daha çok geleneksel el sanatlarıyla hayat bulurken, günümüzde modern sanatla kendine ifade alanı yaratıyor. İnsanlığın ilerleyişine paralel olarak değişimler yaşansa da bazı şeyler hiç değişmedi; sanatta kullanılan metaller gibi. Geleneksel el sanatlarının ham maddesi olan metaller, bugün modern sanatta hazır nesne olarak kullanılmaktadır.
DevamıPaslanmaz çelik, kullanım alanı çok geniş olan bir alaşımdır. Özellikle oksitlenmeye diğer bir tanımıyla paslanmaya karşı yüksek dayanıklılık göstermesi nedeniyle, diğer metal veya alaşımlara kıyasla çok daha hijyeniktir. Üstelik kolaylıkla steril edilme imkânı sunmaktadır. Paslanmaz çelikten üretilen malzemelerin üzerinde mikrop ve bakteri oluşumu çok düşük düzeydedir.
DevamıMetalürji, kısaca metal bilim olarak bilinmektedir. Bu bilim dalı metalleri, metal alaşımlarını ve cevherleri inceler. Isı ve elektrik iletkenliğinin yüksek ve şekillendirmeye elverişli olmasıyla bilinen metaller, günlük hayatımızı kolaylaştıran birçok malzemenin içeriğinde yer almaktadır. Demir, alüminyum, bakır, çinko, nikel ve cıva gibi birçok metal, metalürjinin inceleme konusudur.
DevamıMetal kullanımının tarihçesi denildiği zaman; buzul çağının cilalı taş devriyle birlikte bittiği, MÖ 5000’li yıllara kadar uzanmak gerekir. İnsanlar taşları yontup şekil verirken, Bakır Devri’yle birlikte ilk defa metalleri işlemeye başlamış. Bakırı daha dayanıklı hâle getirmek için kalay ile alaşım hâline getirip Tunç Devri’ne geçiş yapmışlar. Demir Devri ise, tarih öncesi dönemin son maden devri olarak biliniyor.
DevamıKrom, bir metal elementidir. Periyodik tablonun 4B grubunda yer alır ve sembolü Cr’dir. Yer kabuğunun doğal bileşenlerinden biridir. İçerisinde yer alan birçok mineralden dolayı, renkli bir görüntüsü vardır. Adını da bu nedenle, Yunanca’daki “renk” anlamına gelen “chroma” kelimesinden almıştır. Metalik bir parlaklığa sahiptir. Sert olmasına rağmen kırılgan bir yapısı vardır. Eritilebilmesi için 1907°C sıcaklığa, kaynaması için ise 2672°C‘ ye ihtiyaç vardır.
DevamıPaslanmaz boru, demirin karbon ile yaptığı çelik alaşımına kromun dahil edilmesiyle elde edilir. En çok işlenen ve kullanılan maden olması nedeniyle demir oldukça önemlidir. Ancak doğada saf hâlde bulunan demirin, tek başına kullanılması mümkün değildir. Demir cevherinin bazı aşamalardan geçirilerek, kullanıma hazır hâle getirilmesi gerekir.
DevamıVana, borular içerisinde hareket eden akışkan maddeyi durdurmak, yönünü değiştirmek veya akışını serbest bırakmak için kullanılan mekanizma ya da aygıttır. Ayrıca vana, basınç düzeyini değiştiren ya da tehlikeli durumlar karşısında basıncı kesen bir etkiye de sahip olabilir. Günümüzdeki vanalarla boru içerisindeki gazların, kimyasal maddelerin, sıvıların, radyoaktif ve toksik gazların debisini, yönünü ve basıncını kontrol edebilmek mümkündür.
DevamıPaslanmaz boru, yüksek basınç dayanımına sahip ve korozyona karşı dirençli olmasıyla diğer boru çeşitlerinden ayrılmaktadır. Basınca karşı dayanıklı olmaları nedeniyle ağır sanayi tesislerinde ve petro kimya rafinerilerinde paslanmaz boru tercih edilmektedir. Buna ek olarak, korozyon oluşumunun muhtemel olduğu limanlarda, gıda endüstrisinde, ilaç sanayisinde, inşaatlarda, boya sanayisinde, plastik endüstrisinde ve içme suyu şebekelerinde de paslanmaz boru kullanımına sıkça rastlayabilirsiniz.
DevamıPaslanmaz boru ve hidrolik boru hem birbirine benzeyen hem de birbirlerinden farklı özelliklere sahiptir. Alaşımında en az %10,5 krom bulunan çeliklere paslanmaz çelik denilmektedir. Paslanmaz borular ise bu krom alaşımlı paslanmaz çelikten üretilmektedir. Diğer yandan hidrolik, Yunanca’da su ve boru anlamlarına gelen “hydro” ve “aulis” kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur.
DevamıElektronik malzemelerde kullanılacak metallerin dayanıklılığı, sertliği, şekillendirilebilir olması, korozyon dayanımı, genleşme kat sayısı, ısı iletim kat sayısı, direnci, elektrik dayanımı, elde edilebilirliği ve maliyeti gibi kriterler dikkate alınarak ürün tasarımı yapılır. Dayanıklılık ve yüksek korozyon direnci söz konusu olduğunda ise akıllara ilk olarak elektronik malzemelerde çelik kullanımı gelmektedir.
DevamıBir metalin belirli oranlarda birçok metalle birleşmesi sonucu, paslanmaz çelik oluşur. Paslanmaz çelik birçok farklı sektörde kullanılır. Genellikle endüstri alanında kullanılan paslanmaz çelik, sahip olduğu estetik görünüm nedeniyle dekorasyon alanında da kendine yer bulmuştur.
DevamıPaslanmaz çelik ürünler, birçok kişi tarafından paslanmaz malzeme olarak adlandırılır. Paslanmaz malzeme ifadesi içinde, paslanmaz boru veya paslanmaz fittings olabileceği gibi paslanmaz redüksiyon veya paslanmaz flanş da bulunabilir.
DevamıBir boru hattı üzerinde yer alan ve farklı çaptaki boruların birbirine bağlanmasını sağlayan ara elemanlar, paslanmaz redüksiyon olarak adlandırılır. Paslanmaz redüksiyonlar, boru hattını büyük çaptan küçük çapa veya küçük çaptan büyük çapa geçirir.
DevamıPaslanmaz malzeme kavramı içinde, tüm paslanmaz çelik kullanılarak üretilen ürünler bulunur. Paslanmaz fittingsler, paslanmaz borular, paslanmaz flanşlar gibi ürünler paslanmaz malzeme kavramı içine girer. Bu nedenle de, paslanmaz malzeme denildiğinde pek çok farklı standarttan söz edilir.
DevamıÇoğu kişi, paslanmaz çeliğin geri dönüşüme uygun bir yapıda olmadığını düşünür. Oysa paslanmaz çelik kullanılarak tasarlanan ürünler, geri dönüştürülebilir özelliğe sahiptir. Geri dönüşüm sonrası, paslanmaz çeliğin özelliklerinde bozulma veya herhangi bir kayıp söz konusu olmaz.
DevamıPaslanmaz çelik; kullanımda sunduğu avantajlara ek olarak, birçok mekânda çekici ve estetik görünümü nedeniyle de tercih edilir. Paslanmaz çeliğin hijyenik ve dayanıklı olması da sıklıkla tercih edilmesinin nedenleri arasında yer alır. Paslanmaz çeliğin yanlış kullanımı, zamanla kirlenmesine ve çekiciliğini kaybetmesine neden olabilir. Paslanmaz çelik, özellikle mutfak gereçlerinin tasarımında kullanılır.
DevamıGeri dönüşüme uygun yapısıyla çevre dostu olarak nitelenen paslanmaz çelik, bileşiminde bulunan krom nedeniyle paslanmaya uğramaz. Paslanmaz çeliğin bileşiminde kromdan farklı olarak pasivasyon oranı bulunur.
DevamıPaslanmaz borular, birçok sektörde dayanıklı olması ve korozyona karşı yüksek direnci nedeniyle tercih edilir. Bunun yanı sıra, estetik ve dekoratif görünümü nedeniyle de pek çok sektörde kullanılır. Bağlantı ekipmanlarıyla kullanılan paslanmaz borulara ek olarak, krom boru çeşitleri de tercih edilen materyaller arasındadır. Krom borular, uzun ömürlü kullanımıyla dikkat çeker.
DevamıPaslanmaz çelik, paslanmaya karşı oldukça dayanıklı olsa da yanlış kullanım sonucu paslanabilir. Pas oluşumuna neden olan pek çok faktör vardır. Ancak, öncelikle pas kelimesinin anlamı iyi bilinmelidir. Demir kökenli metallerin oksidasyonuna pas adı verilir. Genellikle pas ve korozyon kelimelerinin, eş anlamlı kelimeler olduğu sanılır. Fakat pas ile korozyon arasında fark vardır.
DevamıGünümüzde, paslanmaz çelik ev eşyalarından ağır sanayiye kadar hemen hemen her alanda kullanılan bir malzemedir. Özellikle otomotiv sektöründe ve gıda sektöründe sıkça tercih edilir. Paslanmaz çeliğin diğer materyallere göre daha hijyenik olması ve bakteri üretmemesi ise, gıda sektörü için vazgeçilmez unsur olmasını sağlar.
DevamıKarbon çelik, pek çok insan için yeni kavram. Oysa karbon çelik, birçok ürünün ana ham maddesini oluşturur. Karbon çelik kısaca, demir içeriğine belirli oranda eklenen krom sayesinde elde edilen çelik çeşidi olarak tanımlanır. Karbon çeliğin dayanımı daha yüksektir fakat kırılma özelliği vardır. Kesici özelliği yüksek olduğu için, bıçak çeşitleri genellikle karbon çelik kullanılarak üretilir.
DevamıPaslanmaz çelik kullanımı, hayatın her alanında yer alır. Paslanmaz çelik, hijyenik olması, bakteri üretmemesi ve korozyona uzun yıllar dayanması nedeniyle gıda sektörünün vazgeçilmez unsurları arasında yer alır. Bu nedenle gıda sektöründe, üretimin bazı basamaklarında paslanmaz çelik kullanımı zorunludur.
DevamıGünümüzde, paslanmaz çelik ev eşyalarından ağır sanayiye kadar hemen hemen her alanda kullanılan bir malzemedir. Özellikle otomotiv sektöründe ve gıda sektöründe sıkça tercih edilir. Paslanmaz çeliğin diğer materyallere göre daha hijyenik olması ve bakteri üretmemesi ise...
DevamıKarbon çelik, pek çok insan için yeni kavram. Oysa karbon çelik, birçok ürünün ana ham maddesini oluşturur. Karbon çelik kısaca, demir içeriğine belirli oranda eklenen krom sayesinde elde edilen çelik çeşidi olarak tanımlanır. Karbon çeliğin dayanımı daha yüksektir fakat...
DevamıPaslanmaz çelik kullanımı, hayatın her alanında yer alır. Paslanmaz çelik, hijyenik olması, bakteri üretmemesi ve korozyona uzun yıllar dayanması nedeniyle gıda sektörünün vazgeçilmez unsurları arasında yer alır. Bu nedenle...
DevamıPaslanmaz flanş, paslanmaz malzeme kullanılarak imal edilen boru hatları ile farklı makinelerde parçaların sızdırma yapmayacak biçimde birleştirilmesini temin eden bir fittings malzemedir. Bu ürünler yüksek basıncın bulunduğu yerlerde kullanılmaktadır. Ürün, metal klingirit ve sıvı contalar sayesinde sızdırmaz duruma getirilir.
DevamıKuzey Paslanmaz’da tüm farklı modelleriyle dişli küresel vanaları bulabilirsiniz. Paslanmaz dişli küresel vanalar sıvıların akmasını temin eden, sıvıları durduran ve basınçla sıcaklığını değiştirebilen meteryallerdir. Yaşamın tüm alanlarında kullanılan vana çeşitleri, kullanım amacına göre farklı kategorilere ayrılır. Hem sanayide hem de inşaat sektöründe en fazla kullanılan vana tipi, paslanmaz çelikten yapılan küresel vanalardır.
DevamıGünümüzde pek çok alanda kullanılan paslanmaz çelik, üzerinde su lekeleri kalmadığı ve korozlanma gibi bir durum da söz konusu olmadığı için üreticiler tarafından tercih edilir. Krom oranının ve pasivasyon oranının, çeliğin dayanıklılığında önemli olduğunun altını çizmek gerekir.
DevamıPaslanmaz çelik borular, diğer başka metallerden üretilen borularla karşılaştırıldığında karşımıza pek çok fark çıkar. Bu yüzden sanayi ve yapı sektöründe, paslanmaz çelik borular tercih edilir. Günümüzde, daha önce paslanmaz çelik boru kullanmayan farklı sektörlerde de bu ürün kullanılmaya başlanmıştır.
DevamıEndüstri ve yapı alanında çok fazla tercih edilen paslanmaz borular, farklı çap ve şekillerde üretilir. Uzun ömürlü, dayanıklı, hijyenik olan ve paslanmaz çelikten imal edilen bu borular; basınca dayanıklı oldukları için tercih edilirler. Genel olarak silindir şeklinde üretilen borular, farklı geometrik formlarda da olabilir.
DevamıPaslanmaya neden olan birçok farklı etkenler bulunur. Demirlerde meydana gelen oksidasyona “pas” adı verilir. Pas ile karıştırılan korozyon ise, demir ve demir olmayan metallerde meydana gelen oksidasyondur. Esas itibarıyla paslanma, nem ve oksijen kaynaklı olarak meydana gelir.
DevamıKüresel vanaların farklı kullanım amaçlarına geçmeden önce, küresel vananın ne olduğunu açıklayalım. Küresel vanalar; içerisindeki akışı denetim altında tutmak üzere, delikli ve döner bir kürenin kullanıldığı çeyrek dönüşe sahip vanalardır. Doğru kalitedeki küresel vanalarda; vanadaki küre..
DevamıPaslanmaz çelik kullanımı insanoğlunun hayatına büyük kolaylıklar getirmiştir. Bu nedenle birçok sektörde gün geçtikçe daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Öyle ki, paslanmaz çeliğin dirençli yapısı sayesinde insan hayatını kurtaran yönü bile vardır.
DevamıÇeliğin paslanmaz nitelikte olması için üretilirken içerisine belirli bir miktarda krom eklenir. Çeliğe eklenen krom çelik oksijenle buluştuğunda krom oksit adında ince bir film tabakası oluşmasını sağlar. Krom oksit adı verilen ince film çeliği paslanmaya karşı korur.
DevamıPaslanmaz çelik kullanımı çok çeşitli alanlarda kullanılır. Bu alanlardan biri de denizcilik sektörüdür. Paslanmaz çeliğin sadece gemi gövdesinde kullanıldığı düşünülse de denizcilik sektöründe pek çok alanda kullanılır.
DevamıPaslanmaz vanalar, paslanmaz boru hatlarında kullanılır. Paslanmaz vanaların çeşitli görevleri vardır. Boru içindeki akışı durdurmak ve durmuş olan akışı tekrar başlatmak ana görevleridir.
DevamıPaslanmaz çelik boru, gaz ve sıvı akışının sağlanması gereken her yerde kullanılan bir aktarım ürünü olarak tanımlanabilir. Paslanmaz çelik borular genellikle ev içi ve ev dışı tesisat sistemlerinde, hafif ve ağır sanayide kullanılır
DevamıBoru hattı üzerinde, farklı çaplardaki boruları birbirine bağlamak üzere pek çok bağlantı elemanı kullanılır. Bu bağlantı elemanları paslanmaz fittings olarak tanımlanır.
DevamıPaslanmaz boru hatlarında boru içindeki akışı durdurmak veya tekrar başlatmak için kullanılan tesisat ekipmanına paslanmaz vana adı verilir.
DevamıDünyada paslanmaz çeliğin üretimi ve tüketimi çok ileri düzeydedir. Yapılan araştırmalara göre dünyada 52.2 milyon ton olan paslanmaz çelik üretimi gün geçtikçe artış gösteriyor. Dünya paslanmaz çelik üretiminin %80’ini başta ABD olmak üzere Japonya, Çin, Almanya, Fransa, Güney Kore, İtalya,Hindistan, İspanya ve Tayvan geliyor.
DevamıHerkes metallerle birçok alanda karşılaşır. Oldukça kullanışlı materyaller olan metallerin en büyük düşmanlarından biri pas denebilir. Pas metalin hem kimyasal özelliklerini değiştirir hem de estetik görünümünü bozar.
DevamıBoru içerisinden geçen sıvıların akışını kontrol eden, akışını durduran veya akışını değiştirmek üzere iki boru arasında hareket eden kapağa vana adı verilir. Vana, sıklıkla akışkan basıncının önemli olduğu sistemlerde basınç akışının iletişimini sonlandırır.
DevamıPaslanmaz çelik dünyasının en çok kullanılan ürünleri arasında paslanmaz sac da yer alır. Paslanmaz sac parlak bir görünüme sahip olduğu için dekorasyon alanında da yoğun olarak tercih edilir
DevamıÇeliğin şekil verilerek üretilmesi sonucu ortaya çıkan paslanmaz profillere yaşamınızın her alanında rastlayabilirsiniz. Paslanmaz profil hem sağlamlığı hem de uzun ömürlü olması nedeniyle sektörde sıkça tercih edilen materyallerden biri durumunda
DevamıPul bağlantı elemanları arasında yer alan genellikle halka biçiminde ve ortası delik bir üründür. Sac kullanılarak tasarlanan pul makine parçalarının somun, cıvata ve benzeri vidalı bağlantı elemanlarıyla birbirine bağlanmaları sırasında kullanılır.
Devamıtesisatlarda öne çıkan ilk unsur paslanmayan boruların sıklıkla kullanılmasıdır.Paslanmaz tesisatlarda kimyasal sıvı,gaz gibi akışkan maddeler paslanmaz çelik borulardan geçmektedir. Akışkan maddenin türüne,akış şekline,basınç,sıcaklık gibi değerleri önemsenerek ürün seçimi karar verilir,sonrasında paslanma çelik tesisat seçimi yapılmalıdır.
DevamıTesisat sistemlerinde paslanmaz borular üretilirken bazı standart kriterler gözardı edilmeden uygulanmalıdır.Tesisat sistemlerinde kullanılan paslanmaz borular bu alanlar dışında sera kurulumları,bina ısıtma,mekanik aksamlı tesisatlarda,yangın hatları ve sulama hatlarında da tercih edilebilir.
DevamıPaslanmaz boru hatları bağlantı kurulması istenirken bu bağlantılara bağlı giriş çıkış yerlerinde sökülmesine imkan veren cıvatalı bağlantılı elemanlara gereksinim duyar.Bu gereksinim duyulan elemanlara flanş adı verilir. Flanşlarda bağlantı oluşturulurken karşılıklı iki flanşın oturma ve birleştirme yüzeyleri arasına ölçüsüne uygun conta koyulduktan sonra flanşların cıvatalarla birbiri üzerine bastırılması akabinde birleştirme işlemi uygulanır.
DevamıÇeşitli uzunlukta ve çapta üretimi kolaydır.Bu durum tercih edilmesine daha çok imkan sağlamıştır.Sıvı ve gaz maddelerin iletilmesi hususunda en çok tercih edilen malzemeler arasındadır.Paslanmaz boru olarak da adlandırılması mümkün olan krom borular, sacların silindir hale getirilip kaynaklanmasıyla elde edilir.Boru şeklini alan saclar,borunun uzunluğu ve çapına uygun ebatlarda kesilerek standart bir krom boru halini alır.Krom borular arzu edilirse istenilen ölçüde veya ebata getirilip seri üretime geçilebilir.Talebe göre, yüzey kalitesi dikkat edildikten sonra amaca uygun formda boruların temizlenme işlemleri gerçekleştirilir.
Devamıborular veya boruların bağlantı parçası polipropilenden üretilir.Boruların yapısı ısıya ve kimyasal maddelere karşı uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Bu özellik bina ve bina dışı tesisatlarda,sanayi üretim yerlerinde,sıcak,soğuk su tesisatlarında,tarım üretimi yapan yerlerde, pis su ve atık su tesislerinde kullanılır. Montajı diğer boru çeşitlerine göre daha basittir.Kısa parçaların birbirine eklenebilmesi ile fire verme durumu diğerlerine göre daha azdır. Dış çaplarına göre adlandırılır. Çapları 16 mm ile 75 mm arasında belirli ölçülerde ve standartlardadır
DevamıKüresel vanalar;bir metal gövdenin içerisinde şeklen küresel olarak bulunan, içi teflon maddeyle kaplı, sızdırmazlık özelliğiyle üretilen contaları sayesinde akışkanlara muazzam şekilde yön veren yada durduran bir vana türüdür. Vananın çaışma mantığı;vana kolu ve kullanım yerine göre aktüatörün mil ve bu bile bağlı olak kürenin dik bir açıda kendi ekseninde 90 veya 180 derece ileri veya geri döndürülmesiyle sağlanır.Küresel vananın kullanım amacına bağlı olarak bir çok avantajları vardır.
DevamıVanalar; bir akışkan maddenin basıncını,sıcaklığını bağlı hareket ettirmek, durdurmak, karıştırmak veya ayarlamak için özel dizayn edilmiş mekanik işlevi olan kontrol aracıdır. Vanalar dizayn edilirken katı,sıvı,gaz veya akışkan uygulamalara göre yapılır.
DevamıPaslanmaz vanalar kullanım alanları birçok kritere bağlı olarak farklı alanlarda kullanılabilir.Herbir paslanmaz vana kendine ait; içinde özellikleri olan farklı standartlarda üretilen yapıdadır.
DevamıKüresel vanalar paslanmaz vana grubu içerisinde yer aldığı için temel özellikleri açısından fark yoktur.Ayırt edici özelliklerine bağlı önemli farkları şu şekilde ifade edebiliriz.
DevamıPaslanmaz vana üretiminde temel madde demir döküm,bakır ve çelik alaşımı önde gelen maddelerdir.Paslanmaz vana olarak üretilen en çok tipler AISI 304, 316 gibi AISI 300 serisi tiplerdir.
DevamıPaslanmaz borular için ABD standardı esas alınmış olmakla birlikte, bunların bir kısmının TSE karşılıklarıda bulunmaktadır. Paslanmaz borular ağırlıklı olarak çelik,bakır ve bazen alaşımlardan elde edilerek yüksek mukavemet,korozyon sağlanması öngörülmektedir.
DevamıPaslanmaz boru günümüzde yaşamın pek çok alanında kullanımı sağlanan ürünlerin başında gelmektedir. Paslanmaz borular korozyon ve oksitlenmeye karşı yüksek derecede dirençli olması nedeniyle uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
DevamıEndüstriyel tarzda üretilen küresel vanalar TS 3148 koduyla , gaz ve akışkanlar için kullanılan vanalar ise TS EN 331 standardına göre üretimi yapılır.En bilindik iki çeşidi bu standartlardadır.
DevamıSıvı, gaz, buhar vb. maddeleri iletmek için bazı konstrüksiyon işlerinin yapımında kullanılan içi boş gereçlere boru denir. Borular; dikişli ve dikişsiz borular olmak üzere iki şekilde imal edilir.
Devamı304: Paslanmaz çeliğin temel çeşididir. 400 °C’ye kadar yüksek oksidasyon sağlar. Mekanik direnç ve sürtünme mukavemeti çok iyidir. Mutfak eşyaları, evyeler, ev aletleri, endüstriyel mutfaklar, esanjör ve boyler üretiminde kullanılır.
DevamıPaslanma süreçlerinde korozyon oluşumunu sağlayan reaksiyonun türüne göre atmosferik ve elektrolitik olmak üzere iki durumdan söz edilebilir.
DevamıGenel olarak paslanan ürünler korozyona uğrarlar. Korozyon özel olarak üretilen demir çelik alaşımlı maddelerin çevrenin çeşitli etkileri sonucu kimyasal,elektrokimyasal ya da fiziksel değişimlerin oluşumuyla aşınmasıdır.
DevamıPaslanmaz çeliklerin paslanmaya karşı dayanımının yüksek olması, yüzeyinde bulunan ince oksit filmin sayesindedir.
DevamıGünümüzde gemicilik sektöründe kullanılan en önemli malzeme paslanmaz çeliktir. Çelik bilindiği gibi içerik olarak %1,7’ye kadar karbon bulunan demir ve karbon alaşımıdır.
DevamıKazan boruların üretilirken dikkat edilen önemli durumlar söz konusudur.Bu işlemlerde önce iç çapak alınır tavlanır ve % 100 manyetik testi yapılır. Standart ölçüleri 7 metre boyunda verniklenerek üretimi yapılır.
DevamıPaslanmaz çelik boru, tesisat sistemlerinde kullanılmak üzere akışkan maddeyi taşımak için çelik malzemeden yapılmış boru çeşididir. Paslanmaz çelik borular hafif, orta ağır, ağır ve kaliteli boru şeklinde 4 çeşit olarak üretilir.
DevamıPaslanmaz çelik, sert sıcaklıklara, basınca ve kimyasallara maruz kalmaya dayanma kabiliyeti nedeniyle daha çok tercih edilir. Bu kaliteli ve son derece sert malzemenin iki yaygın türü vardır: 304 ve 316 çelik vanalardır. Paslanmaz çelik vanalarda...
DevamıPaslanmaz çelik, bir alaşım olan çelik maddesinden ve küçük bir krom yüzdesinden oluşan çok yönlü bir malzemedir. Krom ilavesi korozyon direncine katkıda bulunur. Paslanmaz çelik aynı zamanda az...
Devamıİlk boruların yapıldığı tarih Romalılara kadar uzanmaktadır. Boru konusunda mühendislik harikası olarak Romalılar'ın bilinirlikleri İngiltere'yi işgal ettiği MS 43 yılına kadar uzanmıştır. Bir dizi su kemeri, kanal, kurşun borular aracılığıyla taşıma...
Devamıİnsanların başta su ve hava olmak üzere çeşitli akışkanlara hükmedebilmek, bu akışkanların geçişini veya durdurulmasını sağlamak, debisini ayarlamak, geri dönüşünü engellemek, akış yönünü değiştirmek...
DevamıBorular demir içeriği olan veya olmayan malzemelerden ya da alaşımlardan yapılırlar. Çekerek, kaynakla veya dökerek imal edilirler. Petrol sanayisinde genelde dikişsiz çekme boru...
DevamıGünlük yaşamımızda metal içeren birçok nesneyi doğrudan veya dolaylı kullanırız. Yemek yerken kullanılan çatal, bıçak, kaşıktan evimizin yapısında kullanılan su borularına kadar birçok malzeme ya tümüyle metalden...
DevamıPaslanmaz vana nedir ve nelerede kullanılır, kaç çeşidi bulunmaktadır hepsinin cevabı bu blog yazımızda. Paslanmaz vanalar, paslanmaz boru hatları içinde ki akışı durdurmak, yönlendirmek veya debisini ayarlamak amacıyla kullanılır. Paslanmaz vanalar...
DevamıKüresel vana, delikli ve dönen bir küre içerisinde hat boyunca akışı kontrol eden bir vana türüdür. Küresel vanalar üzerinde bulunan kolun 90° hareket ettirilmesi prensibi ile çalışan vanalardır. Küre üzerinde bulunan delikli kısım...
DevamıPaslanmaz çelik boru nedir? Paslanmaz çelik boru kullanım alanları ve seçenekleri nelerdir? On dokuzuncu yüzyılda, haddehane teknolojisi endüstriyel amaçlı paslanmaz boru üretmek için kullanılan tek teknikti. Paslanmaz çelik boru...
DevamıPaslanmaz fittings türleri, kullanım alanaları ve paslanmaz fittings özellikleri için aradığınız her şey tek blog yazısında topladık. Paslanmaz fittings...
DevamıNipel en genel tanımı ile tesisatlarda kullanılan ve tesisat elemanlarını kaynaksız bir şekilde birbirine bağlayan paslanmaz bağlantı...
DevamıManşonlar, boru tesisatlarında; tüp veya boruların birleştirilerek tesisatın ya da hattın uzatılmasını sağlayan paslanmaz boru bağlantı elemanları...
DevamıFlanşlar; genellikle boru hatlarında kullanılan ve conta yardımıyla sızdırmazlığı sağlayan bağlantı elemanlarıdır.Paslanmaz flanşlar yüksek basınçlı...
DevamıEn yaygın paslanmaz çelik kalitelerinden olan 304 kalite; otomotiv sektöründe, ev aletlerinde, kimya sanayi ve petrokimya endüs...
DevamıPaslanmaz redüksiyonlar paslanmaz boru hatlarında hattın çapını düşürmek ya da arttırmak için kullanılan boru bağlantı elemanları...
DevamıPaslanmaz çeliklerin kullanım alanları çok geniştir. Dolayısıyla kullanıldığı alana uygun özellikler göstermesi için bir...
DevamıPaslanmaz çelikler içeriğinde ağırlıklı olarak krom ve nikel elementleri barındırarak korozyona karşı direnci arttırılmış çeliklerdir. Paslanmaz Çelik ...
DevamıNipel en genel tanımı ile tesisatlarda kullanılan ve tesisat elemanlarını kaynaksız bir şekilde birbirine bağlayan bağlantı elemanıdır. Paslanmazlık özelliği bulunan paslanmaz çelik nipeller, kulla...
DevamıPaslanmaz manşonlar, boru tesisatlarında; tüp veya boruların birleştirilerek tesisatın ya da hattın uzatılmasını sağlayan boru bağlantı elemanlarıdır. İki farlı boru; paslanmaz manşonlar kullanılarak kayn...
DevamıKüresel vana ve flanş kullanımı, küresel vana ve flanşla ilgili teknik bilgiler...Küresel vana, hattan geçen akışı delikli ve döner küre yoluyla kontrol eden vana çeşididi...
DevamıÇek valf (çek vana) , içinden geçen akışın geriye dönmesini engelleyen; tek yönlü akışa müsaade eden valf...
DevamıPaslanmaz çelik üretimi, Paslanmaz çelik üretimi nasıl yapılır? Paslanmaz çeliklerin teknik özellikleri, günlük hayatta kullanım imkanları, paslanmaz çelik çeşitleri nerelerde kullanılabilir, paslanmaz çeşit...
DevamıFlanşlar; genellikle boru hatlarında kullanılan ve conta yardımıyla sızdırmazlığı sağlayan bağlantı elemanlarıdır. Paslanmaz flanşlar yüksek basınçlı ortamlarda kullanılır. Genellikle boru hatlarında kullanılmasının yanı sıra makine ve tesisat elemanları...
DevamıDekoratif amaçla kullanılan paslanmaz çelikler genellikle dikişli olarak üretilen paslanmaz borulardır. Dikişli olmaları nedeniyle çekme borular gibi yüksek basınca dayanıklı olmadıklarından genel olarak dekoratif amaçlı kullanıl...
DevamıPaslanmaz çelik kullanım alanlarında kağıt, plastik, petrokimya gibi ağır sanayilerde sıkça yüksek basınç ve yüksek ısı altında çalışmalar yapılmaktadır. Bu ısı ve basınçlara dayanımın sağlanabilmesi için paslanmaz çelikler tercih edilmek...
DevamıPaslanmaz çelikler hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkar. Paslanmaz çelikler günlük hayatta bulunduğumuz birçok yerde farkında olmasak bile onlarla bir şekilde temas...
DevamıPaslanmaz Çelik Çekme Boru Süreci Nedir? Paslanmaz Çelik Çekme Boru nasıl yapılır? Paslanmaz Çelik Ve Paslanmaz çelik çekme boru ile ilgili Kuzey Paslanmaz sizler için paslanmaz çelik dişli boruyla...
DevamıPaslanmaz Çelik Dişli Boru Nedir? Paslanmaz Çelik Dişli Boru Süreci Nedir? Paslanmaz Çelik Dişli Boru nasıl yapılır? Paslanmaz Çelik Ve Paslanmaz çelik dişli boru...
DevamıPaslanmaz Çelik Boru Nedir? Paslanmaz Çelik Boru Süreci Nedir? Paslanmaz Çelik Ve Paslanmaz Çelik Borunun Çeşitleri İçin Kuzey Paslanmaz Sizler İçin Paslanmaz Çelik Boruyla ...
DevamıPaslanmaz çelikler içeriğinde bulunan elementlerin oranına ve gördükleri ısıl işlemlere bağlı olarak 3 ana başlık altında incelenebili...
DevamıPaslanmaz çeliklerin korozyon direnci kazanması için, alaşımın içeriğinde en az %12 krom bulunması gerekir. Kromun yanında paslanmaz çelik; nikel, niyobyum, titanyum, molibden gibi farklı elementlerde...
DevamıPaslanmaz çeliğin ne için kullanılabilecekleri ve paslanmaz çeliğin çeşitli endüstrilere nasıl uygulanabilecekleri paslanmaz çelik yazımızda...
DevamıPaslanmaz çelikler kullanım öncesinde temizlenmelidir. Bu tip çeliklerin yüzeylerindeki kontamine birikintiler ilerde paslanmaz çeliğin paslanmasına neden olabilme...
Devamı304, 304L, 316, 316L Kullanım Alanları nedir, nerelerde kullanıl...
DevamıPaslanmaz çeliğin üç ana çeşidi, ostenitik, ferritik ve martensitlidir. Bu üç çelik tipleri mikroyapıları ve ağır kristal evrelerine göre tanımlanı...
DevamıDemir, çelik ve kroma ek olarak modern paslanmazçelik nikel, titanyum, niyobyum, molibden gibi başka maddelerde içeri...
DevamıPaslanmaz çelik tipi seçilirken en önemli hususu kullanıldığı yere uygun bir seçim yapılmasıdır. Seçim yapılırken, fiyat da göz önüne alınmalıdır ancak...
Devamı