Paslanmaz çelik, kullanım alanı çok geniÅŸ olan bir alaşımdır. Özellikle oksitlenmeye diÄŸer bir tanımıyla paslanmaya karşı yüksek dayanıklılık göstermesi nedeniyle, diÄŸer metal veya alaşımlara kıyasla çok daha hijyeniktir. Üstelik kolaylıkla steril edilme imkânı sunmaktadır. Paslanmaz çelikten üretilen malzemelerin üzerinde mikrop ve bakteri oluÅŸumu çok düÅŸük düzeydedir. DiÄŸer yandan, saÄŸlık sektöründe kullanılan cihaz ve araçların maliyetinin yüksek olması; paslanmaz çeliÄŸin ise uzun ömürlü, dayanıklı ve tamamen geri dönüÅŸtürülebilir olması, onu saÄŸlık sektörü için tercih sebebi hâline getirmektedir. Paslanmaz çelik ayrıca, insana ve gıdaya temas etmesi durumunda, insan saÄŸlığına zarar verici bir reaksiyona neden olmamaktadır. Tüm bu sebepler, paslanmaz çeliÄŸin hastaneden laboratuvarlara, ameliyathane gereçlerinden saÄŸlık cihazlarına kadar, neden saÄŸlık sektöründe çok geniÅŸ bir kullanım alanına sahip olduÄŸunu bize açıklamaktadır.
Ameliyathanelerde kullanılan malzemeler, insanların iç organlarına temas eden ve dolayısıyla yüksek steril ÅŸartlarını saÄŸlaması gereken gereçlerdir. Ä°nsanların ağızlarına veya iç organlarına temas eden ameliyathane malzemelerin üretiminde kullanılan metallerin, insan organizmasına zarar vermeyecek bir formda olması gerekir. Bu nedenle ameliyathanelerde paslanmaz çelikten üretilen alet arabaları, mayo masalar, serum askısı, cerrahi tabure, basamak, cerrahi sehpalı küvet, hijyen dolabı, malzeme dolapları ve terlik rafları tercih edilmektedir.
Hastane laboratuvarlarında yapılan çalışmalar ürün geliÅŸtirme ve kalite kontrol gibi çeÅŸitli amaçlar taşımaktadır. Teknolojinin geliÅŸmesi ve bilime olan ilginin artması, hastane laboratuvarlarının farklı ihtiyaç ve niteliklere cevap vermesini de gerekli kılmıştır. Üzerinde çalışılan numunelerin yanılmaya yer bırakmayacak ÅŸekilde en doÄŸru ÅŸekilde analizinin yapılabilmesi, kaliteli bir analiz ortaya konulabilmesi, hastane laboratuvarlarının tasarımıyla yakından ilgilidir. Özellikle laboratuvar tezgâhlarının, kullanım amacı doÄŸrultusunda hem fiziksel olarak hem de kimyasallara karşı dayanıklı olması gerekir. DiÄŸer yandan elektrik sistemleri, tezgâh altı dolaplar, üst dolaplar ve tezgâh taşıyıcıları hijyenik ÅŸartları saÄŸlamalıdır. Laboratuvar tezgâhlarında yüzeyi tamamen kesintisiz, ultraviyole ışınlarına karşı dayanıklı ve kolay sterilize edilebilir olması nedeniyle paslanmaz çelik tercih edilmektedir. Paslanmaz çeliÄŸin sahip olduÄŸu çizilme mukavemeti, ısıya dayanıklılığı, darbe direnci ve kimyasallara karşı dayanıklılığı, onu hastane laboratuvarları için vazgeçilmez kılmaktadır.