NEDEN PASLANMAZLIK ÖNEMLİDİR ?

Paslanmaz çeliklerin paslanmaya karşı dayanımının yüksek olması, yüzeyinde bulunan ince oksit filmin sayesindedir.

Oksit film;sürekli kendini yenileyip koruyabilen bir yapıda hareket ettiÄŸi bilinir.Bu oksit tabakanının gücü, bileÅŸimindeki etki eden maddelerin yapısı, gördüÄŸü kaynak iÅŸlemi ve imalat üretimi belirler. Tüm paslanmaz çeliklerin paslanmaya karşı direnci geliÅŸebilmesi için çok yoÄŸun ve koruyucu krom oksitin ince bir tabakayla yüzeye sürülmesine dayanır.

Paslanmaya karşı korumayı saÄŸlamadan önce bu durumu ÅŸu ÅŸekilde fark edebilriz. ÇeliÄŸin yüzeyindeki oksit tabaka kırılmaya uÄŸradığında çelik bölgesel olarak paslanma saldırısına uÄŸrar ve kırılmaya aktif hale gelen bölgenin paslanması devam eder.

Paslanmaz çeliklerin yüzeyinde örtülü oksit filmler; mekanik ve kimyasal etkiler sonucu etkisini kaybedebilir.

Malzemede korozyona baÄŸlı hasar; genel paslanma, aralık paslanması, taneler arası paslanma, noktasal paslanma ve gerilmeli paslanma biçiminde gerçekleÅŸir.Bu yüzden oyuklanma ve çatlak paslanması, gerilmeli paslanma ve tane sınırı paslanması gibi bölgesel paslanma tipleri genellikle genel paslanmadan daha az kritik öneme sahiptir. Buna baÄŸlı olarak çeliÄŸe ekstradan alaşım ilavesi yapılarak bölgesel saldırılar olursa kendini koruyabilme özelliÄŸi kazandırılır.

Genel paslanma;tüm yüzey üzerinde ilerleyen bir paslanma türüdür. Bu tür paslanma asidik veya güçlü alkali çözeltilerde oluÅŸur. Genel paslanmaya karşı direnç, çelikte Mo ve Cr içeriÄŸinin artırılması ile geliÅŸtirilir.

Aralık paslanması; aynı veya farklı türden iki paslanmaz çelik parçanın baÄŸlantı yerindeki aralıklarda ve sıvı ile doldurulan dar aralıklarda görülen paslanma türüdür.

Taneler arası paslanma; karbon oranı yüzde üçten fazla olan kararsız paslanmaz çeliklerin 550-850°C sıcaklık aralığına getirilerek tane sınırlarında karbür çökelmesi yaratılmasına dayanır.

Çukurcuk paslanma; parçadaki zayıf noktalarda oluÅŸur. Oksit film yeniden oluÅŸmazsa, korozyon saldırıları devam eder ve çukurcukla sonuçlanır. Klorlu ortamlarda bölgesel paslanmaya karşı direnç oluÅŸturulması, oksit tabakadaki yerel bölgelerdeki zayıf noktaların varlığına baÄŸlıdır.

Gerilmeli paslanmada, hidrojen gevrekliÄŸi ve paslanma yorulması olarak adlandırılır. Elektrolit içinde bulunan bir çatlağın baÅŸlamasına baÄŸlı taşıyan parça üzerine çekme gerilmesinin etkisiyle sonuçlanır.

EÄŸer paslanma çeÅŸitlerine baÄŸlı durumları gözardı edilmeyip çözüm üretilirse çelik ve türevindeki üretilen ürünlerin paslanmazlık kalitesine dayalı üretimi geliÅŸir. Bu sayede paslanmazlık önemi önplana çıkmış olur.Üretimde bu sayede kalite esas alınır.