Karbon Nedir?

Karbon, simgesi “C” olarak bilinen ve atom numarası “6” olarak tespit edilen kimyasal bir elementtir. Ä°ngilizcede “Carbon” olarak ifade edilen element, Latincedeki “kömür, odun kömürü” manasına gelen “Carbo” kelimesinden adını almıştır. Günümüzde yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmışsa da hâlâ ısınma ihtiyacının giderilmesinde kömür kullanılmaktadır. Karbon yandığında havadaki oksijenle tepkimeye girer ve karbondioksiti meydana getirir. Bilimin gözlemleyebildiÄŸi evren alanı içerisinde hidrojen, helyum ve oksijenden sonra kütle olarak en fazla bulunan dördüncü elementtir. Sadece Dünya yüzeyinde deÄŸil; gezegen ve yıldızlarda da bulunmaktadır. Hatta karbonun, beyaz cüce yıldızlarda oluÅŸtuÄŸuna dair veriler bulunmaktadır.

Karbon Canlı Yaşamı İçin Gereklidir

Karbon elementi, tüm canlı yaÅŸamı için gereklidir ve önemlidir. Kütle miktarı olarak dördüncü sırada yer alsa da yaptığı bileÅŸikler, diÄŸer tüm elementlerinkinden fazladır. Karbon bulunan bileÅŸiklerle hayatımızın her alanında karşılaÅŸabiliriz. Karbon, elmas ve grafit formlarıyla bilinmektedir. Karbon atomlarının farklı ÅŸekillerde birbirine baÄŸlanmasıyla oluÅŸturulan bu formlardan elmas, mücevher yapımında kullanılır. Büyük basınç altında kaldığı yer kabuÄŸunun derinliklerinden çıkarılarak elde edilir. Karbonun en parlak versiyonudur. Elmas, deÄŸerli taÅŸlar sınıfında yer alır ve dünyada büyük bir ticari aÄŸa sahiptir. Grafit ise kalemlerde yer alan kurÅŸunun elde edilmesinde kullanılır. Yazı ve çizim iÅŸlerinin gerçekleÅŸtirilmesi için de karbona ihtiyaç vardır. Elmas ve grafiti, karbonun sahip olduÄŸu en sert formlardır. Elmas ÅŸeffaf bir renge sahipken, grafit siyah veya gridir.

Karbon, ham petrol ve metan gazı formlarıyla fosil yakıt olarak kullanılmaktadır. Ticari hayatta ipek, yün ve kaÅŸmir üretiminde de karbon polimerlerinden faydalanılmaktadır. Nükleer rektörlerde, cam üretiminde, otomotiv sanayisinde ve kuru akülerde karbon bileÅŸikleri kullanılır.

Karbon günlük hayatta en çok çelik üretiminde kullanılmasıyla da bilinmektedir. Demir ve karbon alaşımlarından elde edilen çelik, bugün temel yapı malzemesi olarak inÅŸaattan ağır sanayiye kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle çelik alaşımına belirli miktarlarda krom eklenmesiyle elde edilen paslanmaz çelik hem hijyenik olması hem de uzun bir kullanım ömrü sunması nedeniyle, daha çok tercih edilmektedir. Kendi kendini onarma kabiliyetine sahip olan paslanmaz çelikler, hastanelerde ve dekoratif malzeme olarak yaÅŸam alanlarında karşımıza çıkmaktadır.

Karbon,Karbon Yığını,Karbon nedir?,Carbon elementi