Pas Oluşumuna Neden Olan Faktörler

Paslanmaz çelik, paslanmaya karşı oldukça dayanıklı olsa da yanlış kullanım sonucu paslanabilir. Pas oluÅŸumuna neden olan pek çok faktör vardır. Ancak, öncelikle pas kelimesinin anlamı iyi bilinmelidir. Demir kökenli metallerin oksidasyonuna pas adı verilir. Genellikle pas ve korozyon kelimelerinin, eÅŸ anlamlı kelimeler olduÄŸu sanılır. Fakat pas ile korozyon arasında fark vardır.  Korozyon oksidasyonu, demir ve demir harici tüm metallerin oksidasyonudur. Pas ve korozyon çeÅŸitli renklerde ortaya çıkabilir. Pas oluÅŸumuna neden olan faktörlerin ana nedeni, rutubet ve oksijen olarak belirtilir. Rutubet ve oksijene ek olarak, pas oluÅŸumuna neden olan birçok faktör bulunur. Bu faktörleri yazımızın içeriÄŸinde bulabilirsiniz.

Materyal Ä°çeriÄŸi

DüÅŸük alaşımlı çeliklerle, döküm ya da karbon çeliklerinin kimyasal bileÅŸimleri ve gözenekli bir yapıya sahip olmaları pas oluÅŸumuna neden olur. Yüksek alaşımlı çeliklerin yapısında bulunan krom, silikon ve nikel gibi materyaller; çeliÄŸin hem rutubetle hem de oksijenle daha az tepkimeye girmesini saÄŸlar. Bunun yanı sıra, iki metalin birbirine teması halinde de bimetalik ya da galvanik paslanma oluÅŸur. Paslanmaya karşı daha dirençli oldukları için, paslanmaz çelik kullanımı tavsiye edilir.

DüÅŸük Konsantrasyon ve Paslanma

Paslanmaz çelik bir ürün imal edilirken, üzerine paslanmaması için kesme sıvısı adı verilen madde sürülür. Kullanılan kesme sıvısı içerisinde yeterli miktarda pas koruyucu yoksa, pas oluÅŸabilir. Pas oluÅŸumunda, kesme sıvısının konsantrasyonu da önemlidir.

BileÅŸimin PH Seviyesi

BileÅŸimin pH seviyesi 8.5 altına düÅŸtüÄŸünde, pas oluÅŸumu hızlanır. Pas oluÅŸumu olmaması için, pH seviyesinin 8.5 -9.5 arasında olması gerekir. BileÅŸimdeki pH seviyesinin yüksek olması, pas oluÅŸumunu ve bakteri oluÅŸumunu önler.

Korrotif Atmosferin OluÅŸması        

Demir ve metallerin saklandığı ya da iÅŸlendiÄŸi alanın yakınında, ısıl iÅŸlem veya baÅŸka bir kimyasal iÅŸlem yapılması nedeniyle korrotif atmosfer oluÅŸabilir. Korrotif atmosfer, paslanmaya neden olur. Sıcaklığın artması kimyasal tepkimelerin hızlanmasına neden olduÄŸu için, paslanma yaz aylarında daha fazla oluÅŸur. Paslanmayı önlemek için yüksek konsantrasyona sahip sıvılar kullanılmalıdır.

Süreç

Uzun süren stoklamalarda, demir ve metallerde paslanma oluÅŸumu görülür. Paslanmayı önlemek için koruyucu yaÄŸ kullanılabilir. Demir ve metal parçalarının stoklama ÅŸekli de oldukça önemlidir. Demir ve metal parçalar stoklanırken, birbiriyle temas etmeleri önlenmeli ve aralarından hava geçecek ÅŸekilde dizilmeleri gerekir.

Pas oluÅŸumu
Paslanma
Pas