Paslanmaz Boru Nedir? Paslanmaz Çelik Boru Kullanımı

On dokuzuncu yüzyılda, haddehane teknolojisi endüstriyel amaçlı paslanmaz boru üretmek için kullanılan tek teknikti. Bu haddeleme tekniÄŸi uzun prosedürler içeriyordu. HaddelenmiÅŸ tabaka ÅŸeritleri, huni rulolarının yardımıyla dairesel bir enine kesite dönüÅŸtürüldü. Daha sonra bindirme kaynağı, dövme kaynak iÅŸlemi boyunca bu haddelenmiÅŸ ÅŸeritler üzerinde gerçekleÅŸtirilirdi. Neyse ki, teknolojinin geliÅŸmesiyle, Hindistan'da paslanmaz boru üretimi için çeÅŸitli süreçler ortaya çıktı ve paslanmaz çelik borular, çok torklu TIG (argon) kaynağı kullanılarak paslanmaz boru üretilmeye baÅŸlandı.

Paslanmaz çelikler, minimum %11,5 oranında krom içeren demir bazlı alaşımlardır. Ayrıca söz konusu alaşımlarda yaygın olarak nikel elementi de kullanılmaktadır. Paslanmaz çelikler korozyonlara ve yüksek sıcaklıklarda oluÅŸacak oksidasyonlara karşı oldukça dayanıklıdır. Ä°çeriÄŸindeki krom oranı arttıkça korozyon ve oksidasyona karşı dayanıklılığı da artmaktadır.

Paslanmaz çelik boru ve tüplerin kullanılmasının birçok avantajı bulunmaktadır. Korozyon ve oksidasyona dayanıklı olması, yüksek sıcaklıklara karşı direnç göstermesi, temizlik ve düÅŸük bakım maliyetlerine sahip olması ve paslanmaz çelik boru ile temas eden malzemelerin saflığının korunması bunlardan bazılarıdır. Paslanmaz çeliÄŸin doÄŸal özellikleri, korozyon nedeniyle oluÅŸabilecek deformasyonlardan çekinmeden ince duvarlı boru sistemlerinin tasarımına izin verir. Bu tür boruları birleÅŸtirmek için füzyon kaynağının kullanılması da diÅŸ açma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Paslanmaz Çelik Boru Nerelerde Kullanılır?

Paslanmaz boru üretiminde en yaygın kullanılan çelik tipi 304 kalite paslanmaz çeliÄŸidir. %18 krom ve %8-%10 nikel içeriÄŸiyle 304 kalite paslanmaz çeliÄŸinden üretilen borular kimyasal tesislerde, rafinerilerde, kağıt fabrikalarında ve gıda iÅŸleme endüstrilerinde kullanılmaya elveriÅŸlidir. 304L kalite çelik ise 304 kalite paslanmaz çelik ile özellikleri oldukça  benzerdir , ancak karbon çökelmesini önler ve bu analizin daha ciddi korozif koÅŸullar altında, kaynaklı montajlarda 304 kalite paslanmaz çelik kullanılmasına izin verir. 318 kalite çeliÄŸi,% 2 ila% 3 molibden ilavesi nedeniyle diÄŸer krom nikel alaşımlarına göre çukurlaÅŸmaya çok daha dayanıklıdır. Asit, tuzlu su, kükürt suyu, deniz suyu veya halojen tuzları ile karşılaşıldığında diÄŸer tip çelik borulara göre daha dayanıklıdır. 316 kalite paslanmaz çelikten üretilen borular, sülfit kağıt endüstrisinde ve kimyasal tesis aparatlarında, fotoÄŸraf ekipmanlarında ve plastiklerin üretiminde yaygın olarak 316 kalite paslanmaz çelik kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik borular havacılık, elektronik, otomotiv, sirojenik, deniz, klima ve ısıtma, tıbbi, mimari ve tekstil gibi birçok alanda da kullanılmaktadır.

Paslanmaz Çelik Dikişli Boru Nedir? 

Ayrıca üretimi esnasında kaynak kullanılan paslanmaz çelik borular da bulunmaktadır ve paslanmaz çelik dikiÅŸli boru olarak adlandırılmaktadır. Paslanmaz çelik dikiÅŸli borular, çelik plakaların hadde kullanılarak yuvarlatılması ve son halini aldıktan sonra iki ucundan kaynak yapılması yoluyla üretilir. Üretiminde kaynak yapılması dolayısıyla dikiÅŸli borular yüksek basınç ihtiyaçlarının olduÄŸu alanlarda kullanılamazlar. Bu nedenle genellikle dekoratif amaçlarla kullanılırlar. Paslanmaz çelik dikiÅŸli borular, kullanım amacına göre paslanmaz çelik endüstriyel borular ve paslanmaz çelik hijyenik borular olarak iki ÅŸekilde üretilebilir. Gıda, ilaç gibi hijyen gerektiren alanlarda hijyenik dikiÅŸli boru kullanılırken; hijyen gerektirmeyen sanayi, tesisat gibi alanlarda paslanmaz çelik dikiÅŸli boru kullanılır.

Paslanmaz Boru, Paslanmaz çelik, Paslanmaz Çelik Boru, 304 kalite paslanmaz çelik, 316 kalite paslanmaz çelik, Paslanmaz Çelik Dikişli Boru, paslamaz