Neden Paslanmaz Çelik?

Paslanmaz çelik, demir ve karbonun birleÅŸimiyle oluÅŸturulan çelik alaşımına en az %10,5 oranında krom eklenmesiyle elde edilmektedir. Paslanmaz çeliklerde bulunan krom, havadaki oksijenle temasa geçerek yüzeyde ince bir koruyucu tabaka oluÅŸturur. Kromun oksijenle birleÅŸerek oluÅŸturduÄŸu bu krom oksit koruyucu tabaka, demirin hava ile temasını keser. Böylelikle çelik, paslanmaz. Paslanmaz çeliÄŸi, normal çeliklerden ayıran en önemli fark, korozyona karşı gösterdiÄŸi dirençtir. Korozyon direnci bulunan paslanmaz çeliklerde, içeriÄŸindeki krom sayesinde paslanma ve oksitlenme gibi sorunlar yaÅŸanmaz.

Paslanmaz Çelik Korozyona Karşı Dirençlidir

Paslanmaz çelik sahip olduÄŸu uzun kullanım ömrünü, korozyona karşı dirençli olmasına borçludur. Korozyon, metal ve alaşımların havadaki nem ve oksijenle reaksiyona girmesi sonucu oluÅŸur. Metal yüzeylerde kızıl, kahverengi ve yeÅŸil gibi renk deÄŸiÅŸimlerine neden olur. Korozyon, metalleri zaman içerisinde yıpratır, çökme ve delinme gibi sorunlar meydana getirir. Paslanan yüzeylerde çökme, çizilme, incelme, delinme ve matlaÅŸma gibi hijyenik olmayan ÅŸartlar gözlemlenmeye baÅŸlanır. Su ve nemin yüksek oranda bulunduÄŸu gemi sanayisi ve su tesisatı gibi alanlarda, paslanmaz çelik kullanarak yapı ömrünü uzatmak mümkündür. Hijyen koÅŸullarının önemli olduÄŸu ameliyathanelerde ve tıbbi malzemelerde, evlerde kullandığımız çatal kaşıkta, uçakların dış yüzeyinde, merdiven korkuluklarında, inÅŸaat ve sanayi tesislerine kadar birçok alanda paslanmaz çelik kullanılır.

Paslanmaz Çelik Kendi Kendini Yenileyebilir

Paslanmaz çelik, kendi kendini yenileyebilmektedir. YaÄŸ, kir ve toz ile kaplanan paslanmaz çelik yüzeyleri düzenli temizlediÄŸinizde yıpranmadan uzun süre kullanılabilirsiniz. TemizliÄŸi aksatılan paslanmaz çeliklerin yüzeyi, zamanla kirle kaplanacağı için yıpranmalar görülebilir. Kirlenen yüzey temizlendiÄŸinde, paslanmaz çelik kendini onarma fırsatı elde eder ve güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Paslanmaz çeliÄŸin kendini yenileyebilmesine pasivasyon denilmektedir.

Paslanmaz çelik, içeriÄŸinde bulunan krom miktarına göre farklılar gösterir. Korozyon ihtimalinin yüksek olduÄŸu nemli alanlarda kullanılacak paslanmaz çeliklerde %30’a varan miktarlarda krom bulunabilmektedir. Paslanmaz çelikler, kullanılacakları alanın özelliklerine göre farklı oranlardaki içeriklere göre üretilmektedir.

Paslanmaz çelik ilk defa 1800’lü yıllarda üretilmiÅŸ olsa da, pratik üretim yöntemleriyle yaygınlık kazanması 1900’lü yılları bulmuÅŸtur. Modern anlamdaki paslanmaz çelikler, 100 yılı aÅŸkın süredir kullanılmaktadır.