Sanatta Kullanılan Metaller

Sanat; hayal ile hazzın, yaratıcılık ile güzelliÄŸin birleÅŸtiÄŸi bir anlayıştır. Bu anlayış, geçmiÅŸte daha çok geleneksel el sanatlarıyla hayat bulurken, günümüzde modern sanatla kendine ifade alanı yaratıyor. Ä°nsanlığın ilerleyiÅŸine paralel olarak deÄŸiÅŸimler yaÅŸansa da bazı ÅŸeyler hiç deÄŸiÅŸmedi; sanatta kullanılan metaller gibi. Geleneksel el sanatlarının ham maddesi olan metaller, bugün modern sanatta hazır nesne olarak kullanılmaktadır. Ortaya çıkan sanat akımlarının bu konudaki etkisi yadsınamaz. Sanatta metal kullanımı konstrüktivizm, gerçeküstücülük ve dada gibi sanat akımlarının etkisiyle 20. yüzyıla damga vurdu. Hatta bu durum, sanat ve teknoloji arasındaki iliÅŸkiye felsefi bir anlam yükledi; özgünlüÄŸün ve özgürlüÄŸün sınırları geniÅŸledi. Parlak hâlleriyle “soÄŸuk” bulunan metaller, sanatın “gerçeklik” yönüne vurgu yapan bir araca dönüÅŸtü. Kolay ÅŸekillenebilen ve uzun ömürlü olmalarıyla dikkat çeken metaller, sanat eserlerinin tamamlayıcı yönü güçlü yardımcı malzemelerinden biri hâline geldi.

Bakırcılık

Bakırcılık, geleneksel el sanatları arasındadır ve ham maddesi bakır olan, el yapımı sanat eserlerini ifade eder. Bakır kullanımı çok eskilere dayanır. Hatta yazının bulunmasından önce, bahsi geçen maden devirlerinden ilkine adını da vermiÅŸtir. Bakır devri, insanların ilk defa metalleri iÅŸlemeye baÅŸladığı dönemdir. Bakır kolay iÅŸlenebilen bir özelliÄŸe sahip olduÄŸu için, günümüzde dahi bakır kaplar ve bakır kapı süsleri sıkça karşımıza çıkmaktadır.

Seramik

Geleneksel el sanatları arasında sayılan seramik, metallerin tasarıma dahil olmasıyla birlikte modern bir anlam kazandı. Kil ve metalin birlikteliÄŸinden ortaya çıkan yenilikçi ve baÅŸkalaÅŸmış tasarımlar, birçok kiÅŸinin ilgisini çekiyor. DiÄŸer yandan, heykelcilikte daha çok kullanılan metalin seramik sanatına da dahil olması, bazı sanatseverlerin hoÅŸuna gitmiyor. Yine de bu tarz disiplinler arası çalışmalar, sanat dalları arasındaki sınırları ortadan kaldıran bir etkiye sahip olması nedeniyle önemli bulunuyor. Seramikte kullanılan kilin 2-3 m’lik sanat eserleri çıkarmaya elveriÅŸli olmaması; ancak metallerin yardımıyla daha büyük eserlerin ortaya çıkarılabiliyor olması, sanatçıları cezbeden baÅŸka bir faktör olarak dikkat çekiyor. SeramiÄŸi daha yüksek derecelerde piÅŸirmek isteyen sanatçılar, metalleri eserlerinin karışımlarına ekleyerek istedikleri sonucu alabilmektedir.

Bıçakcılık

Geleneksel el sanatları arasında yer alan bıçakçılık, akıllara ilk olarak zümrüt, mercan gibi taÅŸlarla süslü saplara sahip; hançer, gaddare, pala gibi farklı biçimlerdeki bıçakları getirmektedir. Günümüzde ise genellikle paslanmaz çelikten yapılan sabit saplı bıçaklar, her evde kendisine yer bulmaktadır.