Elektronik Malzemelerde Çelik Kullanımı

Elektronik malzemelerde kullanılacak metallerin dayanıklılığı, sertliÄŸi, ÅŸekillendirilebilir olması, korozyon dayanımı, genleÅŸme kat sayısı, ısı iletim kat sayısı, direnci, elektrik dayanımı, elde edilebilirliÄŸi ve maliyeti gibi kriterler dikkate alınarak ürün tasarımı yapılır. Dayanıklılık ve yüksek korozyon direnci söz konusu olduÄŸunda ise akıllara ilk olarak elektronik malzemelerde çelik kullanımı gelmektedir.

Mühendislerin üretim sektöründe yaygın olarak kullandığı malzemelerin başında gelen çelik, karbon ve demirin yüksek sıcaklıklarda birleÅŸtirilmesiyle elde edilir. Karbon çeliÄŸe sertlik katar, karbon miktarı arttıkça çelik sertleÅŸir. Bu sertlik aynı zamanda, çeliÄŸin iÅŸlenmesini de zorlaÅŸtırmaktadır. ÇeliÄŸin iÅŸlenebilirliÄŸini artırmak için sülfür, kurÅŸun, fosfor gibi ek ilave maddelerin yanı sıra tavlama gibi ısıl iÅŸlem uygulamaları da yapılır. Elektronik malzemelerin kullanım alanına göre iÅŸleme yöntemleri ve alaşım tarifleri geliÅŸtirilerek çeliÄŸin malzeme özellikleri deÄŸiÅŸtirilir.

Elektronik Malzemelerde Paslanmaz Çelik Kullanımı

Çevre ÅŸartlarına karşı dayanıklı olması ve korozyona karşı yüksek direnç göstermesi nedeniyle paslanmaz çelik, elektronik malzemelerin üretiminde öncelikli olarak tercih edilmektedir. Paslanmaz çeliklerin alaşımında %10’dan fazla krom bulunmaktadır. Üretilecek ürünün ihtiyaçlarına göre, alaşımın içine baÅŸka elementler de katılmaktadır. ÖrneÄŸin, fosil yakıtlı elektrik santrallerinde nikel alaşımlı paslanmaz çelikler tercih edilmektedir. Nikel, yüksek sıcaklığa karşı çeliÄŸin dayanıklılığını artırmaktadır. DiÄŸer yandan, nükleer enerji tesislerinde de yüksek radyasyon tutucu özelliÄŸinden dolayı düÅŸük kobalt içeriÄŸine sahip paslanmaz çelikleri kullanmaktadır.

303 paslanmaz çelik, içeriÄŸindeki sülfür alaşımı sayesinde kolay iÅŸlenebilen bir özelliÄŸe sahiptir. Bu nedenle, seri üretimli elektronik malzemelerde 303 paslanmaz çelik yaygın olarak kullanılmaktadır. Tıbbı uygulamalar için kullanılan muayene makinelerinde de paslanmaz çelik kullanılmaktadır. Hijyenik olması ve kolay temizlenebilme özelliklerine sahip olması nedeniyle, paslanmaz çelik tıp alanında kullanılan elektronik malzemelerde tercih edilmektedir. Paslanmaz çelik, temas ettiÄŸi hiçbir gıdaya tat vermediÄŸi ve kolayca temizlenebildiÄŸi için elektronik mutfak araç gereçlerinde de kullanılmaktadır. Yüksek oksidasyon direncine sahip endüstriyel fırınların yapımında paslanmaz çelik tercih edilir. Güçlü bir mekanik yapıya sahip olan ve üstün mukavemet saÄŸlayan paslanmaz çelikler ise elektrikli buhar kazanlarının yapımında karşımıza çıkmaktadır.

Elektronik malzemelerde kullanılan çelik, paslanmaz çeliktir. Paslanmaz çelik sahip olduÄŸu farklı alaşım ve niteliklerle; elektronik malzemelerin ihtiyaç duyduÄŸu hijyen, saÄŸlık, dayanıklılık ve korozyon direncini saÄŸlar.

elektronik malzemeler, elektronik malzemelerde çelik, elektronik malzemelerde çelik kullanımı