Paslanmak Nedir? Bir Ürün Neden Paslanır?

Günlük yaÅŸamımızda metal içeren birçok nesneyi doÄŸrudan veya dolaylı kullanırız. Yemek yerken kullanılan çatal, bıçak, kaşıktan evimizin yapısında kullanılan su borularına kadar birçok malzeme ya tümüyle metalden yapılır yada kısmen içinde metal bulunur. Ä°ÅŸte  bu kullandığımız malzemeler yapısında demir ya da demir alaşımlarını içerir. Bu nesnelerin bazıları, zaman içinde; kırmızımsı-kahverengimsi ya da sarımsı-kızılımsı bir maddeyle üzeri kaplandıklarını görürüz. Bu durum, kullandığımız nesnenin, hoÅŸumuza gitmeyen bir deÄŸiÅŸime uÄŸradığına haber verir. Özellikle içinde demir bulunan ürünlerin üzerini kaplayan ve zamanla çürüyüp dağılmasına neden olan bu deÄŸiÅŸime paslanma denir.

Paslanmanın Etkileri Nelerdir?

Maddeler çeÅŸitli etkilerle deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸrayabilirler.Bu deÄŸiÅŸim maddenin yapı taÅŸlarının deÄŸiÅŸimine vesile olur.Bu tür deÄŸiÅŸime uÄŸramış maddelerin eski haline dönebilmesi de söz konusu olmaz. Bu noktada paslanma da bir maddenin kimyasal olarak deÄŸiÅŸmesine etki ederek maddenin yeni bir formuna dönüÅŸmesini saÄŸlar. YaÅŸamımızda paslanma, birçok sorunu ortaya çıkarır. ÖrneÄŸin, paslanmış bir anahtar, kilidi açamaz ya da paslanmış bir musluk vanası çalışmaz.

Demirin ya da bir demir alaşımı içeriÄŸi bulunan herhangi bir ürün hatta çeliÄŸin paslanması, metal aşınmaları noktasında en sık karşımıza çıkan bir durumdur.

Paslanma Kimyasal Bir DeÄŸiÅŸimdir

Pas, nemli ya da suyun bulunduÄŸu ortamlarda, demir ve oksijenin kimyasal tepkimeye girmesiyle oluÅŸur.Bu tepkime  genellikle de kırmızı oksit ÅŸeklinde genel bir terimsel ifadeyle karşımıza çıkar.Buradan da anlaşıldığı üzere paslanma kimyasal bir deÄŸiÅŸimdir. Pas, bulunduÄŸu ortamdaki suyla kimyasal bir tepkimeye girmiÅŸ demir oksitleri,demir oksit hidroksitleri içerir. Paslanma çeÅŸit çeÅŸit olabilir. Bazıları çıplak gözle bile fark edilebilir. Bazı paslanmaları fark edebilmek için de spektroskopi yöntemi kullanılmaktadır. Pas ya da paslanma,  demir ve demir alaşımlarına baÄŸlı olarak  çeliÄŸin aşınmasında yaygın olarak kullanıldığı bir terimdir. Aslında diÄŸer metaller de benzer bir aşınmaya uÄŸrar fakat oluÅŸan durum paslanme deÄŸil, oksitlenmedir. Yeterli bir süre oksijen, su ve her türlü demir kütle bir araya geldiÄŸinde, paslanma kaçınılmazdır. Bu sürecin sonunda metal paslanır ve parçalanıp dağılır. Ä°ÅŸin içine, örneÄŸin tuzlu su gibi daha güçlü paslandırıcılar karışırsa, iÅŸleyiÅŸ aşırı hızlanır, metal çabucak paslanır.

paslanmaz celik, 316, 316L, 304, 304L, celik, paslanmak nedir, nasıl paslanır, paslanmak