Paslanmaz Çelik Boru ve Profil

Paslanmaz Çelik Boru

Paslanmaz çelik boru, tesisat sistemlerinde kullanılmak üzere akışkan maddeyi taşımak için çelik malzemeden yapılmış boru çeÅŸididir. Paslanmaz çelik borular hafif, orta ağır, ağır ve kaliteli boru ÅŸeklinde 4 çeÅŸit olarak üretilir. 50 kg/cm² basınca dayanıklılığa sahip çelik borular, kaplama ve dikiÅŸ durumuna göre çeÅŸitlendirilmek üzere 4 tip çeÅŸidi vardır.

DikiÅŸli siyah paslanmaz çelik borular, soÄŸuk olarak üretilmiÅŸ borulardır. DikiÅŸli olup kalın etlidir. BirleÅŸtirilmeleri vidalı, kaynaklı ve flanÅŸlı yapılır. Üzerinde her türlü eÄŸme,bükme,sıcak iÅŸlem uygulanabilir. Bu borular, sıva veya toprak altına döÅŸenmez. Bu durumlara dikkat edilerek kanal içinde ve gerekli yalıtım yapılarak döÅŸenmelidir.

DikiÅŸsiz siyah paslanmaz çelik borular, sıcak olarak üretilmiÅŸ borulardır. Çekme çelik veya patent borular da denir. Ä°nce hacimli yapıldığından diÅŸ açmaya müsait deÄŸildir. BirleÅŸtirme iÅŸlemlerinde  kaynaklı ve kaynaklı flanÅŸlı baÄŸlantı yapılır.

Galvanizli paslanmaz çelik borular, dikiÅŸli siyah çelik borunun galvaniz banyosu yapılarak kaplanmasıyla elde edilir. Temiz su tesisatlarında kullanılır. Ayrıca temper dökümden yapılmış ek parçalarıyla birleÅŸtirme için diÅŸli, vidalı flanÅŸlarla flanÅŸlı baÄŸlantı yapılır. Galvanizli çelik borulara hiçbir zaman eÄŸme, bükme ve sıcak iÅŸlemler uygulanamaz. EÄŸer bir iÅŸlem uygulanırsa borunun üzerindeki galvaniz kaplaması bozulacağından borunun korozyona uÄŸraması çabuklaşır. Galvanizli çelik borular 6–6,5 m boyunda, iki ucu diÅŸli üretilir.

Gaz boruları, kalın etli sıcak çekme borulardır. DikiÅŸsiz yapılır. Üretiminde üzeri verniklenerek basınç ve manyetik testten geçirilir. Ä°ki ucu diÅŸsiz olup kaynak ağızlıdır. Her türlü birleÅŸtirmeye uygundur. Boru boyunca aralıklı olarak doÄŸal gaz logosu yazılır. Üzeri polietilen izolasyon kaplı olarak da piyasada bulunur.

Paslanmaz Çelik Profil

Hadde çeliÄŸinden yapılan standart paslanmaz çelik profiller; tek baÅŸlarına, perçinli, cıvatalı ve kaynaklı baÄŸlantılarla birleÅŸtirilerek yapı elemanı olarak kullanılabilmektedir. Boylarının uzunluÄŸu 6–10 m arasında olan paslanmaz çelik profiller baÅŸlık ve gövde denilen iki bölümden oluÅŸur ve kesit durumlarına göre isimlendirilir.

I Profilleri:

 

Normal I profili :

Bu profiller cm olarak yüksekliklerine göre çeÅŸitleri vardır. ÖrneÄŸin;22 cm yüksekliÄŸe sahip I paslanmak profili, I 22 iÅŸareti ile belirtilir.DöÅŸeme kiriÅŸi olarak kullanıldıkları takdirde az bel verirler. Bu kiriÅŸler uygulandığında  kuvvetin etkisi  gövdenin düzlemine kiriÅŸ eksenini dik olarak etkiler.

 

Geniş başlı I profili :

GeniÅŸ baÅŸlıklı ve baÅŸlık yüzeyleri paralel olan IP çelikleri de cm olarak yükseklikleri ifade edilir.ÖrneÄŸin; IP 22 gibi. BaÅŸlık iç yüzeyleri eÄŸimli olabilir. Bu profiller esas kiriÅŸ olarak kullanılır. BaÅŸlıklarında perçinleme ve vidalama kolaydır

 

Geniş ve paralel başlıklı I profili:

 Gövdenin alt ve üstündeki baÅŸlıklar düzdür. Gövde yükseklikleri 300 mm çıkabilir, geniÅŸliÄŸi yüksekliÄŸine eÅŸittir.Gövde kalınlıkları 100–210 mm arasında bilinen çelik profillere ayrıca H profili denir.

 

U Profili :

YüksekliÄŸi 30–400 mm arasında olan , baÅŸlık geniÅŸliÄŸi 33-110 mm ;gövde kalınlığı 50-140 mm, baÅŸlık eÄŸimi %5-% 8 arasında deÄŸiÅŸen özelliklere sahip çelik profil çeÅŸididir. Yapı elemanları oluÅŸturulduÄŸunda  tek veya iki U profili gövdelerden veya baÅŸlıklardan birleÅŸtirme iÅŸlemi yapılır.

 

L Profili :

KöÅŸebent veya korniyer profilidir. Kesit boyutları 20x30x3 mm deÄŸeriyle 100x200x16 mm ölçütlerinde deÄŸiÅŸir.

 

EÅŸit kollu L profili (korniyer):

Kol geniÅŸlikleri 20~200 mm'dir. Kuvvet taşıyan perçinler için minimum L 50x50x5mm gereklidir. Ekonomik açıdan büyük kol kalınlığından kaçınılmalıdır. EÅŸit kollu L çelik profilleri; ek baÄŸlantı yerlerinde, dolu gövdeli kiriÅŸlerde,kafes kiriÅŸ çubukları gibi belli yerlerde kullanılır.

 

EÅŸit kollu olmayan L profili (korniyer) :

Bunlar  L iÅŸareti yanına mm deÄŸerinden kol yüksekliÄŸi X kol geniÅŸliÄŸi X kol kalınlığı h xb x dj yazılarak ölçüsü beliritilir.

 

T Profili:

Yüksek gövdeli T profili yükseklik ile ayak geniÅŸliÄŸi eÅŸit deÄŸere sahip olup  2-14 cm arasında deÄŸiÅŸir. Camlı örtü döÅŸemelerine ara demiri olarak veya kaynak yapılan çelik yapılarda profil olarak kullanılır.

 

Geniş ayaklı T profili:

Yükseklik ayak geniÅŸliÄŸinin yarısına eÅŸittir. Ayak geniÅŸlikleri 2-14 cm’dir.

Z Profili:Yapı elemanı olarak az kullanılır.Bu profillerin genel olarak ölçüleri;30~200 mm arasında , geniÅŸlikleri 30~80 mm arasında ve gövde kalınlıkları 4-10 mm arasında deÄŸiÅŸir.

 

Özel Üretim Profilleri:

Standart profiller dışında, uygulama projesinin durumuna baÄŸlı olarak profiller haddeden çekilip  bükülmesiyle elde edilir. Profil kesitleri çelik boyunca aynı veya farklı ÅŸekillerde yapılabilir. Hafiflik için I profilinin gövdesi boyunca zikzaklı olarak kesilmesiyle elde edilen iki parçanın kaydırılıp ek parça kullanılarak kaynak ile yeniden birleÅŸtirilmesi sonucu petek kiriÅŸler elde edilebilir.

paslanmaz celik boru, paslanmaz celik profil