Gemi İnşa ve Denizcilik Sektöründe Paslanmaz Çelik Kullanımı

Günlük yaÅŸamdan gıda, kimya, tekstil, otomotiv ve denizcilik sektörüne kadar her alanda kullanılan paslanmaz çelik, teknik özellikleri ile dayanıklılık saÄŸlar. Deniz suyu korozyonuna karşı dirençli olan bu malzeme, ızgara ve liman korkulukları gibi alanlarda tercih edilir. Tankerlerden halatlara kadar her uygulamada yer alan paslanmaz çelik, yüksek akıma karşı da dayanıklıdır. Kolay üretilen, güçlü ve iyi temizlenen bir malzeme olması sebebi ile gemi inÅŸası ve denizcilik sektörlerinde kullanılır. 

Denizcilikte Paslanmaz Çelik Kullanımının Önemi Nedir?

 

ErimiÅŸ çeliÄŸe krom eklenerek üretilen paslanmaz çelik, pas ve tuzlu suyun meydana getirdiÄŸi hasara karşı direnç gösterir. Deniz ortamında kullanılan verimli bir element olup geliÅŸmiÅŸ ÅŸekillendirilebilirlik içerir. Uzun süre donmadığı gibi parlak görünümü ile de dikkat çeker. Özel alaşımlar bulunduran bu malzeme, çevresel etkilere karşı dayanıklılık gösterir.

Gemi gövdesi, denizaltı, deniz platformları ve deniz araçlarında kullanılır. Mekanik gerilmelere ve aşındırıcı etkilere karşı dirençlidir. Yüzeyinin pürüzsüzlüÄŸü, suyun direncini azalttığı gibi enerji verimliliÄŸini de artırır. Bu durum yakıt tasarrufu ile birlikte operasyonel maliyetleri de düÅŸürür. Paslanmaz çelik, geri dönüÅŸtürülebildiÄŸi gibi sürdürülebilir hedeflere de hitap eder. Çevreye zararlı bileÅŸenleri salmayan bu malzeme, deniz ekosisteminin korunmasına destek olur. SunduÄŸu avantajlar ile uzun ömürlü bir kullanım imkânı tanıyıp güvenli ve verimli bir deniz yolculuÄŸu saÄŸlar.     

Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları Nelerdir?

Gemi inÅŸa ve denizcilik sektöründe kullanılan paslanmaz çelik, mekanik ve depolama ile dekoratif amaçlı olmak üzere 2 alanda sıklıkla yer alır. Bu malzemenin kullanım alanının detayları ÅŸöyle;

- Gemilerin soÄŸutma sistemlerinin mekanik aksamları ile tanker kısımlarında bulunur. Uluslararası standartlara uygun olarak üretilen gemiler, sertifika sahibi olur.

Yat ve benzeri teknelerde kullanılan bu malzeme, dekoratif bir etkiye de sahiptir. Şık bir görünüm sunarak tuzlu ortama yüksek direnç gösterdiÄŸi için tercih edilir. Yatların çevresinde bulunan korkuluk ve yat merdiveni gibi ortamlarda çelik kullanımı görülür. 

- Esneklik, sertlik, dayanıklılık ve ÅŸekil alabilme gibi özellikleri bulunan malzeme, kullanım alanlarına göre kategorize edilir. Dublex çelikler, ferritik ve östenitik özellikler gösterip tokluk ve kaynak edilebilirlik niteliklere sahiptir. Çift taraflı çelikler ise, kargo yükleri için uygun bir kullanıma sahiptir. 

Dünya standartlarına uygun paslanmaz çelik ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için Kuzey Paslanmaz ekibiyle hemen iletiÅŸime geçebilirsiniz.

Paslanmaz Çelik