Ham Demirden Nasıl Çelik Yapılır?

Çelik ham demirden üretilmektedir ancak; doÄŸada demiri ham halde olarak bulmak çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Genellikle demir, demir filizlerinin ya da diÄŸer bir deyiÅŸle demir cevherlerinin içerisinde yer alır. Ä°çerisinde demir olan birçok demir cevheri bulunmaktadır. Bunlar magnetit, limonit, pirit, siderit ve hematit olarak sıralanabilir. Bahsi geçen demir cevherlerinin her birinin içerik bileÅŸimi ve özellikleri birbirinden farklıdır. ÖrneÄŸin siderit içerisinde %35 demir bulunurken, hematit cevherinde bu oran %70’tir. Ä°çerisindeki yüksek demir oranı nedeniyle hematit, ham demir üretiminde en çok tercih edilen cevherdir. Çelik üretilebilmesi için, demir cevherlerinin kimyasal çözünmeye maruz bırakılarak ham demirin açığa çıkarılması gerekir.

Ham Demir Nasıl Elde Edilir?

Ham demirin elde edilmesinde yüksek fırınlar kullanılır. Yüksek fırınlar, ateÅŸlendiÄŸi ilk andan baÅŸlayarak hiç durmaksızın 10-15 yıl boyunca kullanılır. Ham demir elde edilme aÅŸamasında öncelikle, demir cevherinin yüksek fırınlara taşınma iÅŸlemi gerçekleÅŸir. Demir cevheri, saf yani kok kömür ve kireç taşı ile karıştırılır. Bu karışım fırının tepesine çıkartılır. Fırının en üst kısmı, ön kurutma bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Demir cevheri, kok kömürü ve kireç taÅŸlı karışım ön kurutma bölgesinde 300-360 °C sıcaklıkta kurutulur. Kurutma iÅŸlemi için ihtiyaç duyulan sıcak hava, yüksek fırının en altındaki sıcak gaz borusundan püskürtülür. Sıcak hava, yüksek fırının içerisindeki tepkimeleri baÅŸlatır.  Yüksek fırının ön kurutma bölgesinin altında indirgeme (oksidasyon) bölgesi yer alır. Bu bölgede sıcaklık 900 °C ‘ye kadar çıkar ve demir cevherindeki oksit ayrıştırılır. Karbon, cevherin içeriÄŸindeki oksijeni alır ve karbon monoksit olarak dışarı atılmasını saÄŸlar. Fırının bir alt bölgesine inildiÄŸinde ise, 900-1100 °C sıcaklıklarda demirin karbon alımı gerçekleÅŸir ve demirin yabancı maddelerden ayrıştırılması saÄŸlanır. Ayrışan demir ergiyerek en alttaki hazneye dolar. YoÄŸunluk farkından dolayı yukarıda kalan cüruf, ayrı bir hazneden dışarı atılır. Haznenin içerisine dolan ergiyen demire, pik yani ham demir denilmektedir. Çelik de bu ham demirden üretilmektedir.

Ham Demir Çeliğe Nasıl Dönüşür?

Fırın tavanından tabanına kadar gerçekleÅŸen tepkimeler neticesinde, ham demir ergimiÅŸ vaziyette fırının en alt kısmında yer alan havuzda birikir. Sıvı hâldeki ergimiÅŸ demir, doÄŸrudan entegre demir çelik tesislerine taşınır. Demirdeki safsızlığın giderilmesi için, entegre çelik tesislerindeki alevli fırınlar kullanılır.  Demirde yüksek oranda bulunan ve demiri kırılgan hâle getiren karbon ve bazı baÅŸka bileÅŸikler, safsızlaÅŸtırma iÅŸlemleri sırasında uzaklaÅŸtırılır. SafsızlaÅŸtırma iÅŸlemi yüksek oranda saÄŸlandığında, ham demir çeliÄŸe dönüÅŸür.

Ham demir çeliÄŸe dönüÅŸtürüldükten sonra fırından alınarak külçelere dökülür. SertleÅŸen ve soÄŸuyan külçeler tekrar ısıtılarak ÅŸekillendirme alanına alınır. Büyük bir güçle üzerine baskı uygulanan külçeler, ihtiyaca göre farklı ÅŸekillerde üretilir ve firmaların kullanımına sunulur.

Çeliklerin kullanım alanı çok çeÅŸitlidir. Çelikler ullanım alanlarına göre özellikleri farklı alaşımlarla zenginleÅŸtirilebilmektedir.