Krom Nedir?

Krom, bir metal elementidir. Periyodik tablonun 4B grubunda yer alır ve sembolü Cr’dir. Yer kabuÄŸunun doÄŸal bileÅŸenlerinden biridir. Ä°çerisinde yer alan birçok mineralden dolayı, renkli bir görüntüsü vardır. Adını da bu nedenle, Yunanca’daki “renk” anlamına gelen “chroma” kelimesinden almıştır. Metalik bir parlaklığa sahiptir. Sert olmasına raÄŸmen kırılgan bir yapısı vardır. Eritilebilmesi için 1907°C sıcaklığa, kaynaması için ise 2672°C‘ ye ihtiyaç vardır. En ekonomik üretim ÅŸekli, kromit (FeCr204) mineralinden elde edilen kromdur. Ultrabazik kayaçlar içerisinde yer alan krom yatakları ve kromit, sahip oldukları kimyasal içeriÄŸe göre kullanım alanlarına sahiptir.

Krom Nerelerde Kullanılır?

Kromun en yaygın kullanıldığı alan, paslanmaz çelik sektörüdür. Paslanmaz çeliÄŸin alaşımına katılan krom, çeliÄŸe paslanmazlık özelliÄŸi katar. Paslanmaz çeliÄŸin korozyona karşı yüksek dayanım gücü saÄŸlayabilmesi, içeriÄŸindeki krom sayesindedir. ÇeliÄŸin üzerinde parlak bir koruyucu tabaka oluÅŸturarak, çelik alaşımı içerisinde yer alan demirin suyla teması sonucunda ortaya çıkacak olası bir oksitlenmeyi önler.  Kromun oluÅŸturduÄŸu parlak tabaka kazınsa dahi ki bu çok zordur, kendisini yeniden oluÅŸturur. Krom ayrıca, çelik alaşımına sertlik de kazandırmaktadır. Kromun çeliÄŸe kattığı paslanmazlık, koruyuculuk ve sertlik özelliÄŸinden dolayı; paslanmaz çelik sektörü için önemli bir bileÅŸen hâline gelmiÅŸtir. Paslanmaz çelik ise petro kimyada, ilaç sanayisinde, inÅŸaat sektöründe, geme sanayisinde, ağır sanayide, gıda endüstrisinde, limanlarda, içme suyu ÅŸebekelerinde, boya sanayisinde ve elektronik aletler gibi birçok alanda tercih edilmektedir.

Refrakter, döküm sanayisi, otomotiv sektörü, mutfak ve banyo malzemeleri söz konusu olduÄŸunda; krom sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Krom, gündelik hayatımızda sıkça karşılaÅŸabileceÄŸimiz, kullanım alanı geniÅŸ ve önemli bir elementtir. Mermi, top, silah sanayi, denizaltı, uçak ve gemi gibi korozyona dayanımın önemli ve gerekli olduÄŸu alanlar için vazgeçilmez bir elementtir. Sahip olduÄŸu parlaklık nedeniyle dekoratif bir görünüme sahiptir. Otobüslerde, aydınlatma sistemlerinde, merdiven korkuluklarında, tren vagonlarında ve ev dekorasyonunda, krom kullanılmaktadır. Krom ayrıca boya endüstrisinde ham madde olarak, deri tabaklamada, su temizlemede, parlatıcı araçlarda ve konserve kutulamada tercih edilen bir metaldir.