Korozyon Nedir?

Korozyon, metallerin ve alaşımların elektrokimyasal tepkimeler sonucunda bozunuma uÄŸramasıdır. Korozyona uÄŸrayan metal ve alaşımlar, zamanla metalik özelliklerini kaybederler ve kullanılamaz hâle gelirler. Demirin paslanması korozyona örnek gösterilebilir. Metallerin yoÄŸun olarak kullanıldığı köprü ve tesisatlarda korozyon görülmesi durumunda delinme, çökme gibi hasarlar meydana gelir. Korozyon, yapı ömrünü kısaltan bir etkiye sahiptir.

Korozyon Nasıl Meydana Gelir?

Korozyonun nasıl meydana geldiÄŸini anlayabilmek için, metallerin bazı özelliklerini bilmek gerekir. Metaller doÄŸada genellikle bileÅŸik halde bulunurlar. Oksijen veya sülfüre baÄŸlanmış halde bulunan metaller, saf deÄŸildir. Onları saf hale getirebilmek için yüksek ısıya ihtiyaç vardır. Metaller ve alaşımlar, farklı kullanım alanlarına uygun hâle getirilirken yüksek ısıya maruz kalırlar ve kararlı yapılarını kaybederler. Oksijen veya sülfürden ayrıştırılarak yapılarda kullanılan metaller, sahip oldukları yüksek enerjiyi dışarıya aktarma çabası içerisine girerler. Eski kararlı hâllerine dönebilmek için, tepkimeye girme eÄŸilimleri olur. Bu tepkimeler sırasında korozyon meydana gelir. Bir metal ne kadar hareketli ve aktifse, o kadar kolay korozyon oluÅŸumuna neden olur. Demir, havadaki oksijenle temasa geçerek kararlı hâle gelmeye çalışırken korozyona neden olur. Korozyona en iyi örneklerden biri, tüm Dünya’nın gözleri önünde gerçekleÅŸen Özgürlük Anıtı’nın dönüÅŸümüdür. ABD’nin dünyaca ünlü Özgürlük Anıtı, Fransa’dan ilk getirildiÄŸinde kahverengi iken, günümüzde korozyon sonucu yeÅŸil bir renge bürünmüÅŸtür.

Korozyona engel olabilmek için metal yüzeyinin pasif hâle getirilmesi, su ve havayla temasının kesilmesi gerekir.  Nemli hava içerisinde yer alan su buharı ve havadaki oksijen, metal yüzeylerde korozyon oluÅŸumu için gerekli ÅŸartların oluÅŸmasına neden olur. Korozyon metal yüzeylerin her yerinde aynı anda görülebildiÄŸi gibi, sadece belirli bölgelerinde çukur oluÅŸturabilecek ÅŸekilde de görülebilir. Çukur korozyonunda oyuklar meydana gelir ve delinmelere neden olacak kadar tehlikelidir.

Korozyonun önlenebilmesi için boya gibi koruyucu kaplamalar, paslanmaz özelliÄŸi katan elementlerle hazırlanan alaşımlar veya ortam koÅŸullarını iyileÅŸtirme gibi yöntemler kullanılmaktadır. Yapı ömrünü ciddi manada tehdit eden korozyona karşı en çok tercih edilen ürünlerin başında paslanmaz çelik gelmektedir. Paslanmaz çelik, demir ve karbon alaşımına en az %10.5 oranında krom eklenmesiyle elde edilir.

korozyon,paslanmaz çelik,metal,alaşımlar,Korozyon Nasıl Meydana Gelir,koruyucu kaplamalar,paslanmaz özellik