Paslanmaz Çelik Üretimi ve Çeşitleri

Paslanmaz çelik, içeriÄŸinde en az %12 krom elementi bulunduran alaşımlardır. Paslanmaz çelikler diÄŸer çeliklere göre lekelenme, korozyon ve paslanmaya karşı olan dayanımlarından dolayı bu isimle anılırlar. Ayrıca paslanmaz çelikler, büyük oranda geri dönüÅŸtürülebilir ürünlerdir. Günlük hayattaki sıradan iÅŸlerden zorlu ÅŸartlara kadar birçok alanda kullanılabilen paslanmaz çelikler tüm bu ÅŸartlara uygun olan türlere sahiptir. Paslanmaz çelik, bu kadar geniÅŸ kullanım alanına sahip olmasının yanı sıra zorlu üretim aÅŸamalarından geçilerek elde edilir.

Üretim esnasında paslanmaz çelikler yüze yakın aşamadan geçirilir

Paslanmaz çelik kullanılacağı alana göre sahip olacağı özellikler bakımından üretim aÅŸamasında farklı iÅŸlemlere tabi tutulabilir. Üretim esnasında paslanmaz çelikler yüze yakın aÅŸamadan geçirilir. Bu aÅŸamaları ana baÅŸlıklar halinde kısaca özetleyecek olursak;

-Hammadde ve hurdaların toplanması

-Hammadde ve hurdaların ocaklarda eritilmesi

-Eritilen metallere alaşım elementlerinin eklenmesi

-Kalitesi ayarlanan metale kesintisiz döküm iÅŸlemlerinin uygulanması

-Döküm iÅŸlemiyle kütük haline getirilen metallerin kesilmesi

-Kesilen metallere ısıl işlem uygulanması

-Yüzey iÅŸlemlerinin uygulanması

Paslanmaz Çelik Üretim Aşamaları 

Paslanmaz çelik üretiminde ilk olarak hammadde ve hurdalar toplanır. Bu hurdalar kullanılmış ve ömürlerini doldurmuÅŸ paslanmaz ürünlerin hurdaları ve daha önceki üretimlerden elde edilen hurdalar olabilir. Elde edilen hammadde ve hurdalar birlikte Elektrik Ark Fırınlarında (EAF) eritilir. Ä°ÅŸlem sırasında ark sıcaklığı 3500 °C’ye kadar ulaÅŸabilir. Eriyik metal ise yaklaşık olarak 1800 °C sıcaklığa ulaşır. Eritme sırasında iÅŸlemi hızlandırmak amacıyla oksijen veya yakıt gaz karışımları vasıtasıyla kimyasal enerji takviyesi uygulanabilir.

Eritme iÅŸlemi uygulandıktan sonra; elde edilmek istenen paslanmaz çelik türüne göre alaşım elementleri eklenir. Bu iÅŸlemle çelikte istenilen kaliteye ulaşılır. Ä°stenilen kalitede elde edilen ürün ocaktan alınarak kesintisiz döküm iÅŸlemi için döküm tezgahına alınır. Burada, kesintisiz olarak dökülen metal belirli uzunluklarda kütükler halinde kesilir.

Kesilen metaller istenilen ÅŸekle getirilmek üzere sıcak veya soÄŸuk haddeleme iÅŸlemlerine tabi tutulur. Haddeleme iÅŸlemi uygulanan çelikler son olarak mevcut özelliklerine göre ısıl iÅŸlemlere tabi tutulur ve yüzey iÅŸlemleri uygulanarak paketlenmeye hazır hale getirilir.

Ülkemizdeki çelik üretimi maalesef dünya ortalamasının oldukça altındadır

Paslanmaz çeliklerin üretimi yukarıda, sadece ana hatlarıyla anlatılan, uzun bir süreci kapsar. Bunun yanında kullanım olarak çok geniÅŸ bir alana yayılmış durumdadır. Bu kadar yoÄŸun kullanım alanına sahip olmasının yanı sıra ülkemizdeki çelik üretimi maalesef dünya ortalamasının oldukça altındadır. Paslanmaz çeliÄŸin en önemli alaşım elementlerinden olan krom Türkiye’de üretilmesine raÄŸmen paslanmaz çeliÄŸin önemli bir kısmı yurtdışından ithal edilmektedir.

paslanmaz kör flanş, paslanmaz flanş ölçüleri, paslanmaz flanş, hidrolik çekme boru, flanş, paslanmaz üreticileri, çekvalf, paslanmaz bağlantı elemanl