Satineli Boru

Satineli boru, paslanmaz çelik boru çeÅŸitlerinden biridir. Paslanmaz çelik borular, üretim yöntemlerine göre dikiÅŸli ve dikiÅŸsiz boru olarak ikiye ayrılır. Buna ek olarak, paslanmaz çelik sınıfında polisajlı ve mat yüzeyli paslanmaz boruların yanı sıra, satineli boru da kullanımı yaygın olan paslanmaz boru çeÅŸitlerindendir.

Satine Nedir?

Satine, üretilmiÅŸ paslanmaz çelik üzerinde fırça ve zımpara kullanılarak yapılan yüzey iÅŸlemidir. Yüzeyine satine iÅŸleminin uygulandığı paslanmaz borulara satineli boru denilmektedir. Paslanmaz çelikler, üretim aÅŸamasında oluÅŸturulan ve mekanik olarak oluÅŸturulan yüzeylere sahiptir. Üretim aÅŸamasında oluÅŸturulan yüzeyler için sıcak haddeleme, soÄŸuk haddeleme, tavlama ve parlatma gibi yöntemler kullanılır. Mekanik olarak oluÅŸturulan yüzeylerde ise taflanma ve fırçalanma yöntemleriyle, aşındırılma iÅŸlemi uygulanır. Ä°ÅŸlem sonucunda tek yönlü yansıtıcı; tek yönlü olup yansıtıcı olmayan, desenli, kaba ve satine özellikleri gösteren malzemeler elde edilir. Mekanik olarak oluÅŸturulan yüzey çeÅŸitleri arasında yer alan satine yüzey uygulamasında, fırçalar, 0,5 mikron pürüzsüzlüÄŸe sahip ince kum bantları veya zımparalar kullanılır. Satine uygulamasıyla paslanmaz yüzeyler elde edilir.

Satineli Boru Ãœretimi

Satine yüzey iÅŸleminin yapıldığı paslanmaz borulara, satineli boru denilmektedir. Paslanmaz rulo veya saclar, tekerlek ÅŸeklindeki kalıplardan geçirilerek boru ÅŸeklini alır. Paslanmaz borular tig iÅŸlemine tabi tutulduktan sonra satine uygulamasına geçilir. Paslanmaz borular teker ÅŸeklindeki zımpara taÅŸlarının arasından geçirilerek satineli bir yüzey elde etmesi saÄŸlanır. Zımpara iÅŸleminde 320 grid zımpara taşı tercih edilir. Zımpara taşının adında yer alan “grid” ifadesi, taşın hassasiyet ölçüsünü ortaya koymaktadır. Grid rakamı büyüdükçe satineli boru parlaklığı o kadar artacaktır.

Satineli boru, demir-çelik sektöründe birçok çeÅŸitte üretilmektedir. Sahip olduÄŸu alaşımın içeriÄŸi, oranları ve malzemenin özelliÄŸine göre satineli borular farklılaÅŸmaktadır. Sektörde en çok kullanılan satineli borular, 304 kalite olanlardır. 304 kaliteli satineli borular, manyetik özellikler göstermez. Ä°yi bir korozyon direncine sahiptir ve sıcaÄŸa dayanıklıdır. Isıl iÅŸlemle sertleÅŸtirilmemiÅŸtir. Kopma dayanımı ve korozyon direnci daha yüksek olması istenirse, içerisine molibden ve fazladan nikel ilave edilerek elde edilen 316 kalite satineli boru tercih edilebilir. GörselliÄŸin ön plana çıktığı alanlarda ise paslanmaz satineli dikiÅŸli borular kullanılmaktadır.