PASLANMA SÜREÇLERİ VE SEBEPLERİ

Paslanma süreçlerinde korozyon oluÅŸumunu saÄŸlayan reaksiyonun türüne göre atmosferik ve elektrolitik olmak üzere iki durumdan söz edilebilir. Atmosferik paslanma süreçlerinde öngörülen durumlar elektrokimyasal mekanizma ile oluÅŸur.

Atmosferik paslanmada; katot olarak oksit-çevre ara yüzeyi, anot olarak metal-oksit ara yüzeyi ve elektrolit olarak da iyonik iletkenlik saÄŸlayan oksit tabakası iÅŸ görür.

Elektrolitik paslanmada; elektrokimyasal reaksiyonların daha çok metal katot, daha aktif metal ise anot olarak iÅŸ görür. Metalin içindeki sıvı elektrik iyonlar elektrolit çözeltisini oluÅŸturur.

Atmosferik paslanma süreçleri metal yüzeyinde meydana gelen bir dizi fiziko-kimyasal olayın sonucu ortaya çıkar. Paslanma sürecine bir ürün girebilmesi için, önce metal yüzeyinde bir sıvı filminin bulunması gerekir. Bu film; yaÄŸan yaÄŸmur,kar vb yağışların veya atmosfer içinde bulunan su buharının yoÄŸunlaÅŸmasından meydana gelir. Katot reaksiyonu için mutlaka oksijene ihtiyaç vardır. Sıvı filmi içinde bulunan oksijen yapısındaki bileÅŸenlerin difüzyon hızı düÅŸüktür. Bu yüzden paslanma olayı kısa bir süreyle katot reaksiyonunun kontrolüne girer.

BaÅŸlangıçta sıvı filmi kalınlığı yeterli kalınlığa ulaÅŸmamışken oksijen difüzyonu kolay olur. Sıvı filmi kalınlığı daha da fazlalaşınca metal yüzeyinde oksijen difüzyonu gittikçe güçleÅŸir. Bu nedenle korozyon hızında azalma olur.Bu süreçte bu aÅŸamaları kontrol altına alınması gerekir.

Elektrolitik paslanma süreçlerinde korozyon olayının ilerlemesi için; anot ve katotlardaki elektriksel iletkenlik önem arz eder. Ä°yonlarına ayrılmış elektrolit içine daldırma durumu mantığıyla hareket eder. Suyun OH- ve H+ iyonlarına ayrışması elektrolitik paslanma süreci için yeterli olacaktır. Böylece atmosfere açık bir metal yüzeyinde havadan yoÄŸunlaÅŸan nem bile elektrolit görevini görür.Korozyon olayını, elektrik enerjisi üretiminde kullanılan pil modeli ile tanımlamak konuya açıklık saÄŸlar.Kuru pil elektrik yüklü parçacıkların, yani iyonların hareketine izin veren elektrolitle, elektrik akımını iletebilen iki elektrottan oluÅŸur. Elektrotların her ikisi de elektrolitle temas halindedir. Pilin elektrik enerjisi üretimi mantığında elektrotların iletken bir telle birleÅŸtirilmesi yeterli olacaktır. Bu olay kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüÅŸmesidir. Bu dönüÅŸüm, elektrotla elektrolit ara yüzeyinde oluÅŸur.

Paslanma süreçlerinde gerekli tedbirler alınmasının yanında oluÅŸan korozyon önemsenerek farklı koruma yolları uygulanabilir. Bu sayede birçok riskin önüne geçilir.