Isıl İşlem Nedir?

Isıl iÅŸlem metallerin setlik ve dayanıklılık kazanması, kolay ÅŸekil verilebilmesi için ısı uygulama iÅŸlemidir. Demir ve çeliklerde, ısıl iÅŸlem uygulamasıyla sıkça karşılaşılır. Isıl iÅŸlem, yüksek fırınlarda gerçekleÅŸtirilir. Sıcaklığı hayli fazla olan yüksek fırınlarda, metallerin istenen özellikleri kazanması saÄŸlanır. Isıl iÅŸlem uygulamasında kullanılan yüksek sıcaklık seviyeleri, malzemelerin atom hareketlerini kontrol altına alabilmek için gereklidir. Atom hareketleri kontrol altına alınan metallere, istediÄŸiniz nitelikleri yükleyebilirsiniz. Isıl iÅŸlem uygulaması ısıtma, tutma ve soÄŸutma aÅŸamalarından oluÅŸmaktadır.

Isıl İşlemde Isıtma Aşaması

Isıl iÅŸlem uygulaması, yüksek fırınlarda yukardan aÅŸağıya doÄŸru ilerleyerek gerçekleÅŸen bir süreçtir. Fırının en tepesinden atılan ve yukarıda kalan metal cevheri, ilk aÅŸamada 360 °C altında ısıtılarak kurutulur. Burası gaz yoÄŸunluklu bir alandır. Yeterince kuruduktan sonra, 900 °C sıcaklığı bulunan bir alt bölmeye ilerleyerek içeriÄŸindeki oksijenden ve karbondan uzaklaÅŸtırılır. Son olarak, cüruflarından ayrılmış olarak yüksek fırının 1600 °C’yi bulan en altındaki havuzda birikir. Isıl iÅŸlemin ısıtma aÅŸamalarındaki en önemli unsur, ısıtma süreleridir. Elde edilmek istenen metalin nitelikleri dikkate alınarak, ısıtma aÅŸamasında görev alan her bir alt bölmede ne kadar süre ile ısıtılacağı doÄŸru tespit edilmeli ve kararında uygulanmalıdır. Sıkı bir iÅŸ takibi gerektirir.

Isıl İşlemde Tutma Aşaması

Metallere özellik kazandıran ısıl iÅŸlem uygulamalarının tutma aÅŸaması, cüruftan arındırılan cevherin havuzda bekletilmesidir. Yüksek fırının en altında bulunan ve fırının en sıcak olduÄŸu bölgeyi temsil eden havuz alanında metal cevheri istenen sıcaklığa geldikten sonra bir süre daha tutulur. Tutma süresi, istenen sıcaklığa gelen metalin ne kadar daha fırın içerisinde kaldığını gösterir. Metaldeki alaşım oranları, kalitesi ve miktarı gibi faktörler tutma süresini belirler. Fırının ısıtma hızı yüksekse ve malzemenin de ısınma hızı yüksek olacaktır ve tutma süresi kısalacaktır.

Isıl İşlemde Soğutma Aşaması

Isıl iÅŸlemde son olarak soÄŸutma aÅŸamasına geçilir. Tutma aÅŸamasını bitiren metal, havuzdan alınarak soÄŸuması saÄŸlanır. SoÄŸutma iÅŸlemi malzemenin istenen hâle gelmesini saÄŸlayan son aÅŸamadır. SoÄŸuma aÅŸamasında su, yaÄŸ veya hava kullanılabilir. Genellikle daha kısa sürdüÄŸü için, soÄŸutma için su tercih edilmektedir. Su ile soÄŸutma yapılırken alaşım oranları, ÅŸekli ve kalınlığı gibi sebeplerden dolayı malzemede çatlama ve çarpılma gibi riskler içerir. SoÄŸutma hızını düÅŸürerek risklerden kaçınılabilir ancak; böyle bir durumda istenen özellikteki malzeme elde edilemeyebilir. SoÄŸutma aÅŸaması, malzemenin en fazla zararı görebileceÄŸi aÅŸamadır. Bu nedenle titizlikle yürütülmelidir.