Paslanmaz Çeliğin Kalitesini Etkileyen 3 Faktör

Geri dönüÅŸüme uygun yapısıyla çevre dostu olarak nitelenen paslanmaz çelik, bileÅŸiminde bulunan krom nedeniyle paslanmaya uÄŸramaz. Paslanmaz çeliÄŸin bileÅŸiminde kromdan farklı olarak pasivasyon oranı bulunur. Bu oran tıpkı krom gibi, paslanmaz çeliÄŸin pasa ve korozyona olan dayanıklılığını belirler. Pek çok tüketici, paslanmaz çeliÄŸi çevre ÅŸartlarına dirençli olduÄŸu için tercih eder. Paslanmaz çelik çeÅŸitleri, uygulama alanına ve kalitesine göre seçimler yapıldığında uzun yıllar kullanılabilir.

Paslanmaz ÇeliÄŸin Kalitesini Belirleyen Faktörler

Paslanmaz çelik plaka, yassı, çubuk ve tel gibi formlarda üretilir. Sıcak ve soÄŸuk haddeleme metotlarında döküm parçası olarak kullanılmasının yanı sıra tıp, gıda, mimari ve ağır sanayi alanında da sıkça kullanılır. Paslanmaz çeliÄŸin kalitesi, uygulama alanına göre analizler yapılarak belirlenir. Paslanmaz çeliÄŸin kalitesini, bileÅŸiminde bulunan alaşım elementleri etkiler. Paslanmaz çeliÄŸin bileÅŸiminde bulunan alaşım elementleri arasında krom, nikel, molibden, bakır, mangan, silisyum, karbon, azot ve titanyum yer alır. Paslanmaz çeliÄŸin kalitesini ise, içerisindeki krom miktarı belirler. Paslanmaz çeliÄŸin bileÅŸimindeki krom miktarının yüzdesi arttıkça, paslanmazlık özelliÄŸi de artar. Güçlü ferrit yapıcı özelliÄŸe sahip olan krom, çeliÄŸi paslanmaya ve korozyona karşı korur. Paslanmaz çeliÄŸin kalitesini etkileyen diÄŸer element ise nikeldir. Nikel, paslanmaz çeliÄŸe östenitik yapı kazandırır. ÇeliÄŸe eklenen nikel sayesinde çelik kırılganlığı azalır. Çelik tok bir yapı kazanır. Bunun yanı sıra, paslanmaz çelik nikel sayesinde asidik ortamlara daha dirençli olur. Molibden ise, paslanmaz çeliÄŸin kalitesini belirleyen önemli elementler arasında bulunur. Molibden, paslanmaz çeliÄŸe korozyon direncini ve mekanik dayanımını artırmak için katılır.

Paslanmaz Çelik Kaliteleri ve Özellikleri

Paslanmaz çeliÄŸin kalitesi, üretim kademelerinde yapılan iÅŸlemlere göre farklılık gösterir. Paslanmaz çelik kalitelerinde 300 serisi ve 400 serisi gibi kalite seviyeleri vardır.

  • 303 Kalite Paslanmaz Çelik

303 kalite paslanmaz çeliÄŸin içerisindeki sülfür oranı yüksektir.  Östenitik paslanmaz çeliktir. Ä°ÅŸlenebilirlik açısından en üst düzeyi gösterir. Ä°çerisinde sülfür olması sebebiyle, korozyona direnci düÅŸüktür. 303 kalite paslanmaz çelik vida yapımında, gıda sektöründe, otomotiv sektöründe çelik ÅŸaftlarda yani seri imalatın yapıldığı yerlerde kullanılır.

  • 304 Kalite Paslanmaz Çelik

En çok kullanılan paslanmaz çelik çeÅŸitlerinden olan 304 kalite, östenitik paslanmaz çelikler grubuna girer. 304 kalite paslanmaz çelik kolaylıkla bulunabilir ve kolay forma girer. 304 kalite paslanmaz çelik, 303 kalite ürünlere göre korozyona daha dayanıklıdır.  Fiyat-performans ürünü olan 304 kalite paslanmaz çelik; kimya ve petrokimya sektörü, ev aletleri ve endüstriyel mutfak sektöründe kullanılır.

  • 310 Kalite Paslanmaz Çelik

310 kalite paslanmaz çelik yüksek sıcaklığa en dayanıklı ürünlerden biridir. 310 kalite paslanmaz çeliÄŸin bileÅŸiminde, yüksek miktarda krom ve nikel bulunur. Bu nedenle hem ısıya hem de paslanmaya dirençlidir. 310 kalite paslanmaz çelik kimya ve makine sanayinde, cam imalatında, madenlerde ve fırınlarda kullanılır.

 

 

 

 

 

Paslanmaz çelik
Paslanmaz çelik kalitesi
Çelik kalitesi